У Львові відбудеться найбільша виставка сучасного українського мистецтва

3126 0
26 червня у «Львівському Палаці мистецтв» відбудеться відкриття масштабного всеукраїнського проекту «Килим. Сучасні українські митці». Експозиція триватиме до 24 липня. У проекті беруть участь 20 авторів, кожний з яких покаже своє бачення традиційного мистецтва у сучасному світі. Дана виставка є наймасштабнішого у Львові.
фото: lpm.com.ua

фото: lpm.com.ua

Ідея проекту «Килим. Сучасні українські митці» - об’єднати традиційне мистецтво і сучасне, актуалізувати етнічну культуру і надати додаткових «народних» смислів актуальному арту.

У проекті беруть участь 20 авторів, кожний з яких покаже своє бачення традиційного мистецтва у сучасному світі. На виставці будуть представлені живопис, скульптура, інсталляції та відео-арт.

«Однією із особливостей проекту є те, що він від початку задуманий як мандрівний. Після Карпат він їде до Львова, потім – до Києва і Харкова. І в кожному місті він розширюється, змінюється, як за рахунок нових творів його учасників, так і за рахунок нових авторів», - говорить співкуратор проекту Олександр Соловйов.

Проект стартував ще 8 квітня в с.Татарів, Івано-Франківська область, в арт-просторі Zenko Foundation на території готельного комплексу «Коруна». Карпати були обрані для офіційного старту проекту не випадково: саме в Татарові розташований основний арт-простір Zenko Foundation. Так само не випадково другим містом, де буде показаний «Килим», стане не Київ, а Львів – західна культурна столиця країни.

«Сучасне мистецтво має виходити за межі столиці, має ставати доступнішим», - впевнений ініціатор проекту і засновник Zenko Foundation Зенко Афтаназів. Культурна децентралізація – вихід мистецтва за межі столиць – уже не перший рік є загальноєвропейським трендом. Україні час долучитися до нього.

Втім, у столиці проект також експонуватиметься: з 17 серпня у «Мистецькому Арсеналі». У жовтні «Килим. Сучасні українські митці» відкриється у харківському «ЄрміловЦентрі».

Довідка.Про Zenko Foundation. Фонд заснований у 2015 році. Основною місією арт-інституції є підтримка і просування українського сучасного мистецтва. В колекції Zenko Foundation – понад 200 творів вітчизняних сучасних художників. Дебютним проектом фундації стала виставка «Українське сучасне мистецтво. З приватних колекцій» (жовтень-березень, арт-простір у готельному комплексі «Коруна»). Серед пріоритетних напрямків розвитку Zenko Foundation: виставкова програма на майданчиках Zenko Foundation, а також підтримка участі українських художників у масштабних національних і міжнародних проектах, аукціонах сучасного мистецтва тощо; видавнича програма, метою якої є підвищення інформованості вітчизняної і зарубіжної аудиторії про український арт-процес; розвиток веб-порталу, на котрому у відкритому доступі розміщується інформація про колекцію Zenko Foundation, а також низка необхідних довідкових матеріалів, відеоінтерв’ю з художниками, архівні матеріали з історії сучасного мистецтва України.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!