У Львові відійшов у вічність Роман Стельмащук. 5 фактів про музикознавця

2240 0
У ніч на 20 листопада у Львові помер відомий львівський музикознавець, незмінний промотор фестивалю давньої музики у Львові Роман Стельмащук.
фото: parafia.org.ua, youtube.com

фото: parafia.org.ua, youtube.com

1. Музикознавець, аранжувальник, педагог, мистецький керівник Фестивалю давньої музики у Львові Роман Стельмащук народився у 1965 році в Дрогобичі у родині відомого музиканта.

2. Закінчив історико-теоретичний та композиторський факультети Львівської державної консерваторії  ім. М. Лисенка. Навчався в аспірантурі Інституту мистецтвознавства,  фольклористики та етнології ім. М. Рильського Національної академії  наук України в Києві. У 2003 році захистив дисертацію на здобуття наукового  ступеня кандидата мистецтвознавства.

3. Автор аранжувань народної, класичної  та поп-музики для камерних ансамблів та оркестрів, симфонічного оркестру,  синтезатора. Був доцентом кафедри історії музики Львівської державної музичної  академії ім. М. Лисенка.

4. Протягом 1990-х рр., працюючи консультантом  Львівської організації НСКУ, брав активну участь в організації музичних  фестивалів та інших мистецьких акцій у Львові. В 2003 р. заснував  і очолив Фестиваль давньої музики у Львові, який, за участю виконавців  з різних країн Європи, щороку відбувається у місті.

5. Також Роман Стельмащук був засновником та керівником ансамблю давнього співу A cappella Leopolis, з яким  брав участь у Старосондецькому Фестивалі Давньої Музики в Польщі, у Фестивалі давньої музики у Львові, в концертному  циклі «Музика на дворах Європи», виступав у спільних  концертних програмах з виконавцями і дириґентами з Чехії, Польщі,  Швейцарії, України, записав CD «Сіде Адам прямо рая».

За матеріалами: zaxid.net, parafia.org.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!