У Львові відкрили кабінет для обстеження водіїв на стан сп’яніння. Відео

2890 0
Один мільйон гривень виділили з обласного бюджету і на зарплати лікарям та медсестрам, що працюватимуть у кабінеті освідування, на медичне обладнання, а також на тести.

У Львові сьогодні, 3 червня, відкрили кабінет освідування водія, який працюватиме цілодобово. Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомила керівниця Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень Мирослава Кабанчик.

«Є спільний наказ Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх сил, який передбачає: коли водія затримали і він відмовляється проходити огляд у поліцейського, тоді той пише скерування в медичний заклад і там вже оглядають такого водія. Відповідно до наказу, водія мають доставляти до кабінету працівники поліції», – каже вона.

Читайте також: Одного дня буде вже пізно або Чому Львову треба кабінет освідування нетверезих водіїв

За словами заступника голови Львівської ОДА Івана Собка, до відкриття кабінету були готові значно раніше, але питання зупинялося на рівні коштів. Так, ЛОДА з бюджету виділила 1 млн гривень.

«Ми сьогодні ставимо крапку в цьому питання і наше рішення має гарантувати безпеку на дорозі не лише у Львові, а й в області», – додає він.

Один мільйон гривень виділили з обласного бюджету і на зарплати лікарям та медсестрам, що працюватимуть у кабінеті освідування, на медичне обладнання, а також на тести. Звичайний тест на виявлення наркотичного сп’яніння, у вартість якого не входить робота лікаря, коштує 251 грн. За словами директора департаменту охорони здоров’я Ореста Чемериса, багато нарікань на нетверезих водіїв та результати їхнього кермування було і від медиків, і правоохоронців.

Читайте також: Поділити вулицю. Як зменшити кількість аварій у Львові

«Сьогодні маємо надію, що відкриття кабінету буде передумовою для безпеки руху на дорогах в області», – каже Орест Чемерис.

За словами колишнього працівника поліції та активіста проєкту Pitbull Lviv Миколи Ільчука, у 2017 році кабінет, що був на вул. Науковій, 49, закрили, але залишилося 23 районні лікарні, дві лікарні у Львові, які мали проводити повноцінний огляд на алкоголь. За три роки їм було складно купити драгер, препарати на наркотичне сп’яніння, гроші на це не виділяли.

«Це була моя «улюблена» і мене дуже обурювала кількість п’яних водіїв, на яким нема ради. А коли закрився кабінет після 2017 року, то трапився хаос. Водії почитали законодавство і знали, що нема кабінету, почали робити що хотіли. У нас водії таксі були в стані наркотичного сп’яніння, водії-мажори та чиновники сідали п’яними за кермо, бо знали що можуть уникнути покарання. У нас на дорогах гине більше людей, ніж в зоні АТО», – розповідає він.

Читайте також: Де у Львові найчастіше трапляються аварії. Інфографіка

Микола Ільчук додає, що на початку створили петицію, яку підписали тисячу людей, а потім контактували з ЛОДА.

Нам казали, що нічого з того не вийде казали, що ми займаємося «показухою», але, зрештою, знайшли ідею і об’єдналися з владою.

Нагадаємо, попередній кабінет освідування, що працював на Науковій, 49, закрили у 2016 році. Активісти проєкту Pitbull Lviv неодноразово вимагали відкрити кабінет для перевірки нетверезих водіїв, адже без нього їм удається уникнути відповідальності за кермування напідпитку. Відповідна петиція у листопаді минулого року набрала тисячу підписів. А тодішній очільник Львіської області Маркіян Мальський під час відкритого інтерв’ю Tvoemisto.tv у жовтні 2019 року сказав, що відкрити кабінет освідування можуть упродовж місяця.

Ольга Коваль



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!