У Львові відкрили каплицю з унікальними фресками. Фото

5328 0
В адміністративному приміщенні Музею народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького відкрили та освятили монастирську каплицю Свято-Іванівської Лаври Студійського уставу УГКЦ.

Через понад 70 років вперше у монастирській каплиці, де у 2015 році були віднайдені фрески, прозвучала молитва. А монастир та іконописну школу на початку ХХ століття заснували брати Андрей і Климентій Шептицькі. У роки війни монахи у цьому приміщенні переховували єврейських дітей. З приходом радянської влади у липні 1944 року монахів Свято-Іванівської лаври розігнали, арештували. А згодом унікальні фрески у каплиці були замальовані. Їх вдалось віднайти у 2015 році. 1 травня цього року відбувся чин освячення каплиці.

Монах-студит Юстин Бойко, який власне й розпочав процес відновлення каплиці та реставрації фресок сказав: «Сьогодні день річниці смерті блаженного Климентія Шептицького і саме сьогодні ми можемо тут молитися. Після 71 року мовчання в цій святині залунала молитва. Події, які відбуваються в Україні, показують нам, що замало здобути територіальну незалежність, треба здобути внутрішню, духовну чистоту. Перед вами фрески. Вони до кінця не відновлені, але вони є символом нової України, яка поступово очищується».

На одній із стін каплиці реставратори відкрили 70% унікальних для Львова фресок, які є працею  студитської іконописної школи.

Відновленням фресок займається художник-реставратор Ірина Гірна. Найбільша цінність полягає у тому, що це перші роботи відомих іконописців. Відомо, що у цій іконописній школі навчалася велика плеяда художників-іконописців, які починали у Львові, а далі продовжували навчання у Відні та Кракові.

Згідно з документами, датуються фрески орієнтовно кінцем 20-х років ХХ ст.

Нагадаємо, що у 1927 році Митрополит Андрей Шептицький заснував у Львові Лавру Святого Йоана Хрестителя Студійського Уставу УГКЦ, яка розміщена на території Музею народної архітектури і побуту «Шевченківський гай» (вул. Чернеча Гора, 1).

За матеріалами Радіо Свобода та «Гал-інфо»

Фото  «Гал-інфо».
 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!