У Львові відкрили меморіальний комплекс «Простір синагог». Фоторепортаж

7643 0
У Львові презентували відновлений меморіальний громадський проект «Простір Синагог».
фото: прес-служба ЛМР (Мирослав Пархомик)

фото: прес-служба ЛМР (Мирослав Пархомик)

У неділю, 4 вересня, львів’янам та гостям міста представили результати першого етапу проекту – законсервовані залишки синагоги «Золота Роза», помаркований фундамент єврейського Будинку навчання (Бейт Гамідрашу) та меморіальну інсталяцію «Увіковічнення». 

В урочистій церемонії відкриття  взяли участь міський голова Львова Андрій Садовий, Надзвичайний та Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина Ернст Райхель, Почесний консул Держави Ізраїль у Західному регіоні Олег Вишняков, представники депутатського корпусу, партнерських організацій та дослідницьких середовищ, а також люди, які пережили Голокост, та їх нащадки, – інформує прес-служба Львівської міської ради.

Читайте також: «Простір Синагог»: у Львові впорядкують єврейський квартал. Фото

 «Це єдиний випадок в Україні, коли ініціювання і реалізація вшанування єврейських місць належить не громадським організаціям і не фондам, а міській адміністрації в співпраці з партнерами. Це перший крок. І ми маємо надію, що він тільки перший. Другий крок – продовження цього проекту – буде невдовзі, і, взагалі, будуть продовжені всі проекти зі вшанування єврейських місць у Львові», – зазначила директор Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар’є» Адель Діанова.

 «Цей комплекс – це можливість не тільки більше взнати про історію Львова, а доторкнутися до частки єврейської душі. На жаль, за радянських часів багато людей забули свою історію, але зараз вони повертаються до неї. Багато нащадків галицьких євреїв приїжджають сюди, щоб зануритись у цю дивовижну атмосферу і почути єдність. На жаль, у єврейського народу було дуже багато трагічних і сумних сторінок: це Голокост, це гетто, це концтабори, це знущання радянської влади. У 1939 році у Львові жило близько 150 тисяч євреїв, у липні 1944 року – залишилося близько 3-х тисяч», – зазначив у своєму виступі Почесний консул Держави Ізраїль у Західному регіоні Олег Вишняков.

Читайте також: Джейсон Франциско про «Золоту Розу», львівських євреїв та ідентичність

Опублікувала Юлія Сабадишина,
фото – прес-служба ЛМР (Мирослав Пархомик)


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!