У Львові відкрили Музей історії міста. Там експонують понад 700 автентичних пам’яток

2246 0
Цехові печатки експонують вперше.
Фото: пресслужба ЛОДА

Фото: пресслужба ЛОДА

У Чорній кам’яниці у Львові відкрили новий Музей історії Львова. Експозиція музею – майже 750 автентичних пам’яток, серед них чимало раритетів, які використовують на особливих міських церемоніях й донині, про це під час стріму на Tvoemisto.tv розповіла провідна наукова співробітниця музею Ольга Сторож.

«Експозиція розміщена на трьох поверхах, кожна зала має свою тему. На кожному поверсі по три кімнати. Загалом є 11 тематичних блоків. На першому поверсі початки міста, княжий період. Є ще зала історії Львова у гербах. У музеї є речі, які використовують під час прийняття присяги міським головою. Це церемоніальний ланцюг президента Львова. Його  виготовили у 1892 році. Також є церемоніальна подушка. Яку виготовили до приїзду Франца Йосифа до Львова», – каже вона.

Читайте також: Реставрація чорної кам’яниці: як зміниться історична пам’ятка в центрі Львова

У музеї є чотири ключі XVII століття, вони символізують дві брами міста і дві хвіртки.

«Це автентичні речі, символи міста. Є меч міського суду 1577 року. На ньому зображений герб. Його використовували при різноманітних урочистостях», – додає Ольга Сторож.

У музеї є мультимедійні кіоски із схематичним планом кожного поверху, а також назвою залу та інформацією про ключові пам’ятки.

Читайте також: У Львові відкрили перший музей історії міста. Фото, відео

У залі «Цехи і оборона Львова» чимало цікавих експонатів. Є цехові печатки, які експонують вперше.

«Є у нас пам’ятки, які відображають цехове ремесло у Львові, є знаки цеху пекарів, різників. Особливу увагу привертають цехові печатки, багато з них  виставляють уперше. Є спеціальні вітрини із збільшувальним склом, щоб детально роздивитися що зображено на цих печатках. Є найдавніша печатка цеху гончарів 15 століття. Цікава печатка цеху ювелірів. Вона у сріблі», – каже Ольга Сторож.

 

Додамо, у  2016 – 2019 рр. Чорної кам’яницю на площі Ринок реставрували. Проєкт профінансований за кошти Посольського Фонду США зі збереження культурної спадщини та Львівського історичного музею. На першому поверсі кам’яниці та у подвір’ї у 2019 році облаштували Лапідарій – експозицію кам’яних пам’яток Львова – різьблених з каменю архітектурних та скульптурних фраґментів, частин старих пам’ятників, епітафій тощо.

Нині в експозиції Музею представлено близько 50 експонатів — зразків кам’яної пластики з давніх, переважно неіснуючих, споруд Львова.

Фото Тараса Бабенчука



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!