У Львові відкрили перший на Заході України центр трансплантації кісткового мозку у дітей

2041 0
Загальна вартість проєкту становить понад 40 мільйонів гривень.
Фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

Фото: Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр

У Львові відбулося відкриття «Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку» у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Це перша та єдина у Західній Україні клініка, де проводитимуть трансплантацію у дітей.

«Лікування відбуватиметься у боксах, де діти будуть тривалий час. У нас прийнято, що і в реанімації, і в інших стерильних приміщеннях з дитиною можуть бути мама або тато. Маємо всі умови для того, щоб ліфтом передавати дітям ліки, речі. Скажімо, тут зроблено як «бункер» для високоточного лікування», – каже директор «Клініки онкології та трансплантації кісткового мозку» центру Роман Кізима.

Онкологічні палати оснащені обладнанням для реанімації та інтенсивної терапії. За допомогою них можна капати безпосередньо цілу низку препаратів, а у моніторах стежити за всіма системами людини. Крім того, клініка обладнана трикомпонентною клімат-системою з фільтрами, яка не допускає жодних інфекцій.

Читайте також: У Львові збирають кошти на обладнання для операцій онкохворим дітям

За один рік у ЗУСДМЦ планують проводити 20 трансплантацій кісткового мозку, перша трансплантація запланована вже на 2022 рік. У клініці є 12 сертифікованих медиків з дитячої онкології та гематології, які проходили стажування в США, Канаді, Японії, Європі та в структурах Всесвітньої організації охорони здоров’я.

За словами Романа Кізими, не всі пацієнти одразу потрапляють до відділення трансплантації: деякі з них проходять хіміотерапію, деякі – хірургічне лікування, деякі просто приходять на консультацію або на спостереження.

Зазначимо, що в Україні щороку щонайменше 200 дітей і підлітків потребують трансплантації кісткового мозку. Із них приблизно 50-75 є мешканцями Західного регіону, зокрема 15-20 з яких – мешканці Львівщини.

Читайте також: Шанс на одужання. Відтепер діти з онконедугами у Львові отримуватимуть ліки нового покоління

Центр включили у пілотний проєкт з трансплантації МОЗ, який передбачає фінансування для наших пацієнтів за державні кошти. Орієнтовна вартість за одну трансплантацію становить 2-2,5 мільйона гривень. Клініку відкривали за кошти благодійників. Загальна вартість проєкту становить понад 40 мільйонів гривень. За ці кошти в будівлі, де нині відкрили клініку, провели реконструкцію та ремонт приміщень, а також придбали медичну апаратуру і обладнання.

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!