У Львові відкрили перший в області мобільний пункт тестування на ВІЛ

11638 0
Обстеження тут можна буде пройти швидко, конфіденційно та безкоштовно.
Фото: Департамент охорони здоров

Фото: Департамент охорони здоров'я ЛОДА

Сьогодні, 23 листопада, у Львові на вул. Антоновича, 20 відкрили перший в області пункт тестування на ВІЛ AHF Checkpoint Lviv. Про це повідомляє департамент з питань охорони здоров’я ЛОДА.

Заклад відкрили за кошти Фундації Антиснід-США в Україні (AHF Ukraine) у співпраці зі Львівським обласним центром громадського здоров'я.

Читайте також: В Україні запустили безкоштовний додаток, що оцінює ризик захворювання на ВІЛ

«За 2017 рік в Україні виявлено 16 тисяч ВІЛ-інфікованих, а за 10 місяців 2018 року – 15 тисяч. Сьогодні в Україні лікування можна розпочати одразу після отримання позитивного результату. Впродовж 15 днів, провівши ще додаткові лабораторні обстеження, пацієнт отримує безкоштовне лікування, що забезпечується державою. Головне прийти і зробити тест», – каже перший заступник Генерального директора ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України» Віктор Ляшко.

63% усіх зареєстрованих випадків інфікування ВІЛ в Україні трапляються під час незахищених статевих контактів, про що свідчать дані Центру громадського здоров’я. Відтак у зоні ризику – будь-яка статево активна людина.

Читайте також: Шлях пробірки: як у Львові роблять аналізи крові. Репортаж

За  оціночними даними, у Львівській області проживає  4500 ВІЛ-позитивних людей, з них  3703 перебувають під медичним наглядом, а  близько 800 людей не знають про свій ВІЛ-позитивний статус, розповіла Мар’яна Служинська, директорка КЗ ЛОР «Львівський обласний центр громадського здоров'я».

Пункт тестування на ВІЛ відкритий для всіх охочих за на вул. Антоновича, 20 з понеділка по п’ятницю з 9:30 до 19:30 та в суботу з 11:00 до 17:00.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!