У Львові відкрили унікальну виставку творчості Модеста Сосенка

1995 0
Розписи унікальної церкви у селі Підберізці, які збереглися досі, Тvoemisto.tv відзняло для тревел-шоу «Твоє місто. Твоя країна».
Фото: Володимир Бега/Фейсбук

Фото: Володимир Бега/Фейсбук

У Національному музеї імені Андрея Шептицького, що на проспекті Свободи, 20, відкрилася виставка «Модест Сосенко. Фрагменти: до монументального».

Читайте також: Знищили і скопіювали. Що зараз у церкві в Славську, де вже немає розписів Сосенка

Виставка присвячена двом знаковим постатям ХХ століття: митрополитові Української греко-католицької церкви Андреєві Шептицькому та художнику, новатору, працівнику Національного музею у Львові Модестові Сосенку. Нагодою для такого вшанування є їхні ювілеї, які відзначаємо саме цього року.

Як зазначила Тvoemisto.tv кураторка виставки Олеся Семчишин-Гузнер, виставку можна буде попередньо оглянути до 28 лютого.

За словами кураторки, виставка є частиною великого мистецького проєкту «Модест Сосенко (1875–1920). Пізнай. Зрозумій. Збережи», який має дві складові: видавничу (уже видали 2 книги) та виставкову.

«Виставка привертає увагу до монументального мистецтва Модеста Сосенка. Саме в іконних розписах, іконостасах найяскравіше проявився талант художника. Це складно передати у музейних залах. Але ми все ж спробували наблизити цю ділянку монументального мистецтва у музейні зали і донести до широкого глядача. В цьому нам допомагають підготовчі матеріали художника, які надійшли до нашої збірки у складі його спадщини, яку художник заповів нашому музеєві напередодні смерті», – каже Олеся Семчишин-Гузнер.

Читайте також: Як сьогодні виглядають ікони Модеста Сосенка із церкви у Славському. Фото

За її словами, йдеться про велику кількість контурних рисунків, заготовок для храмових розписів, іконостасів та окремих образів художника. Усі вони були відібрані, пройшли належний реставраційний шлях, відповідно оформлені і власне такими фрагментами представлені в експозиції, аби передати та показати, як висловилася Олеся Семчишин-Гузнер, всю творчу «кухню» художника.   

Більшість цих творів досі ніколи не було експоновано й опубліковано. Вибрані твори й архівні матеріали (світлини (давні та сучасні), епістолярій, шкіцівники, прориси, авторські начерки, підготовчі проєкти представлено на виставці та поєднано відповідно до основної ідеї. Такий підхід має на меті наблизити до відвідувачів цінну й водночас крихку ділянку національного мистецтва початку ХХ століття, якою є монументальний живопис, показати навіть те, що не вціліло і збереглося тільки в підготовчих матеріалах художника. Зі значною кількістю експонатів (робочі матеріали) глядач зустрінеться вперше, а з огляду на їхній специфічний характер представлення пам’яток стало можливе лише завдяки складній і тривалій праці реставраторів.

У експозиції також використано зібраний сучасний фотоархів вцілілих храмових робіт Модеста Сосенка.

Як відомо, свого часу у церкві Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славському під час ремонту було знищено автентичні розписи початку ХХ століття авторства Модеста Сосенка та Юліана Буцманюка.

12 апостолів авторства художника Модеста Сосенка з іконостасу Славської церкви привезли до львівської філії національного науково-дослідного реставраційного центру.

За словами Олесі Семчишин-Гузнер, їхні музейники постійно контактують із реставраторами, тримаючи «руку на пульсі».

«В нашій експозиції є своєрідна інсталяція, яка передає наче риштування в храмі в той момент, як збивали розписи Модеста Сосенка. А всередині даної інсталяції – видруки старих знимок, як виглядали розписи та іконостас тоді», – каже кураторка виставки.

Олеся Семчишин-Гузнер зазначає, що у Музеї є рисунки до всього апостольного ряду цього іконостасу і одну відреставровану ікону вже навіть їм віддали. А до Нового року, як пообіцяв реставраційний центр, завершать усі реставраційні роботи з апостольним і рядом і Музей зможе доповнити свою експозицію.

Розписи Модеста Сосенка збереглися в унікальній церкві у селі Підберізці, що на Пустомитівщині. Тvoemisto.tv із тревел-шоу «Твоє місто. Твоя країна» побували у храмі та побачили усю його красу. Церкву спорудили майже 150 років тому за проєктом архітектора Івана Левинського. На будівництво і розписи громада села зібрала аж 70 тис. римських золотих.

Як розповіла журналістам Тvoemisto.tv  мешканка Підберізців Леся Шкробот, яка займається підтримкою доброго стану храму, Модест Сосенко, для прикрашення храму використав 25 кілограм позолоти.

Унікальні вітражі Ісуса Христа, Марії Магдалини теж проєктував Модест Сосенко. А виготовили їх на фабриці у Кракові. Замість звичного церковного іконостасу, 12 фігур апостолів, яких привезли з Риму. У радянські часи місцевим мешканцям довелося ховати іх на горищі, а підписи художникка замалювати. Так церкву вдалося зберегти.

Сюди любив приїжджати Андрей Шептицький, а також навідувався й Іван Франко.

Довідково

Модест Сосенко (1875–1920) – український художник, який своєю професійною діяльністю доклався до відродження національного мистецтва на початку ХХ ст. Як перший стипендіат Андрея Шептицького підтримував близькі стосунки з Владикою впродовж цілого життя і поділяв погляди свого мецената на шлях розвитку новітнього релігійного малярства. Завдяки сприянню Митрополита, після закінчення Краківської школи образотворчих мистецтв Модест Сосенко продовжив навчання в мистецьких академіях Мюнхена та Парижа. Найважливіший внесок митця з багатогранним талантом в історію української культури – це праця в ділянці монументального і станкового сакрального мистецтва, де він виявив себе як новатор. Упродовж 1906-1913 років Модест Сосенко виконав розписи та іконостаси у понад десяти храмах Галичини, в яких першим випрацював і утвердив своєрідний авторський стиль, що синтезує візантійські традиції, західноєвропейські здобутки й багату національну орнаментику. Втім донині збереглася лише незначна частина цих пам’яток. Церкви, які оздобив художник, зазнавали пошкоджень під час двох світових воєн, у радянський період і навіть у наш час.
 
За заповітом митця вся його спадщина – а це живописні та графічні твори, сотні підготовчих матеріалів до авторських монументальних робіт, особистий архів, що містить фотографії, записники й листи Сосенкових рідних і друзів – перейшла до Національного музею у Львові. Її доповнюють картини митця, які подарував музею його основник митрополит Андрей Шептицький або які закуплено в 1920-х і 1960-х роках. Нині Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького володіє найбільшою музейною колекцією творів Модеста Сосенка.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!