У Львові відкрили виставку до 30-річчя відновлення діяльності Вірменської церкви

1456 0
Виставка «VERADARDZ», що з вірменської означає повернення, працюватиме постійно.
Фото: Наталя Стареправо

Фото: Наталя Стареправо

У Львові відкрили виставку до 30-річчя відновлення діяльності Вірменської Апостольської Церкви в Україні. Презентація відбулась сьогодні, 16 грудня, у Вірменському кафедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці. Виставка «VERADARDZ», що з вірменської означає повернення, працюватиме постійно. Серед експонатів будуть церковні атрибути, реліквії та археологічні розкопки. 

Перед відкриттям проєкту відбулася урочиста Божественна Літургія, яку очолив єпископ Маркос Оганесян. Після молитви також освятили новий релікварій, у якому зберігаються мощі трьох святих: Григорія Просвітителя, його сина і Папи Римського Климента.

«Вірменська Церква пройшла важку дорогу, щоб засвідчити віру Христа. Вірменія стала першою країною, яка проголосила християнську віру державною. Відтак, вірмени це зробили не через політичні мотиви, а саме через власну віру. Цей ювілей є знаковим для всієї України», – говорить настоятель парафії Успіння Пресвятої Богородиці Львівської єпархії ПЦУ митрофорний протоієрей Ігор Бурмило. 

На виставці представили церковні вірменські сакральні експонати, посуд тощо. Рукописи та світлини з діяльності вірменської громади впродовж 30 років можна подивитися на електронному носію. Оригінали рукописів сьогодні зберігають у бібліотеці ЛНУ імені Драгоманова. 

Над проєктом працювали пів року. Першочергово виставку планували організувати в день ювілею – 28 листопада. Про унікальність реліквій та перешкоди проведення заходу поділився отець Карапет Ґарібян, духовний пастир Вірменського кафедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці.

«Існували різні перешкоди, щоб провести нам цю виставку, адже дата відновлення діяльності Апостольської Вірменської Церкви припала на період карантину у Львові. Крім того, було нелегко зібрати святі реліквії, які прибули сюди з куточків Вірменії та України. Унікальними експонатами є саме старий та новий релікварії, де зберігаються мощі святих, яких шанують у кожній християнській церкві», – зазначає настоятель. 

1991 року знаковою подією для вірмен стало створення єдиної єпархії, центром якого є Львів

Додамо, що виставка працює на постійній основі при Вірменському кафедральному соборі. Реліквії будуть змінюватися, але деякі експонати зберігатимуть там безперервно.

Наталя Стареправо
Фото авторки

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!