У Львові відкрили виставку картин генія сучасності Івана Марчука

22775 0
З 10 березня у Львові можна відвідати виставку картин Івана Марчука, художника, який за оцінкою британського часопису «The Daily Telegraph» увійшов до списку ста геніїв сучасності. У доробку майстра більше 5 000 картин. Частину з них можна оглянути в рамках виставки «Генотип вольності», що експонується у львівському музеї.
фото: visnyk.zp.ua

фото: visnyk.zp.ua

Іван Марчук винайшов власну оригінальну техніку, якій придумав назву «пльонтанізм» (від галицького діалектизму «пльонтати» ‒ плести, переплітати). Вона полягає у балансуванні на межі рукотворного і технологічного накладання мазка, й через складність й філігранність виконання практично не підлягає повторенню.

Сам художник систематизував свої роботи в 11 творчих циклів. На виставці у Львові буде представлено 61 твір із циклів «Пейзаж», «Біла планета – 1», «Біла планета – 2», «Погляд у Безмежність». Сама виставка присвячена 80-ліття від дня народження митця.

Раніше «Генотип вольності» експонували у «Мистецькому арсеналу» у Києві.

Адреса: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького (гол. будівля, просп. Свободи, 20).
Ціна квитка: 20 грн (дорослий) та 10 грн (пільговий)

Виставка відкрита до 10 квітня 2016 року

Довідка. Іван Марчук народився 12 травня 1936 року в селі Москалівка Тернопільської області. Навчався у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва імені Івана Труша на відділенні декоративного розпису та на відділенні кераміки Державного інституту прикладного і декоративного мистецтва. У середині 1960-х років Іван Марчук переїхав до Києва, й саме тут розпочалось його становлення у мистецькому середовищі. Далі – жорстке протистояння системі, котра нещадно придушувала все, що не вписувалось у догми соціалістичного реалізму, й 12 років еміграції (Австралія, Канада, США). З вересня 2001 року, після повернення в Україну, художник живе і працює в Києві. У доробку майстра – близько 5000 картин, котрі знаходяться у галереях та приватних колекціях по всьому світу. Протягом останніх трьох років полотна художника експонувалися переважно за кордоном (Литва, Німеччина, Польща), виконуючи функцію носіїв народної дипломатії й утверджуючи місце України в європейському та світовому культурному просторі.

Іван Марчук - володар високих звань народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, члена Золотої гільдії Римської академії сучасного мистецтва, Також він є одним із найвідоміших українських художників у світі.

 

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!