У Львові відкрили виставку оберегів, які для людей, що втікають, є символами російсько-української війни. Фото

1347 0
Відвідати виставку «Обереги» можна до 30 червня.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

У Галереї «ХотАртХол», що у львівському Палаці Хоткевича, презентували плакатну виставку «Обереги», де зібрані історії людей та їх речей, які стали сучасними українськими оберегами в умовах російсько-української війни.

Читайте також: У Львові відкрили виставку графік пастельними олівцями про війну і роздуми. Фото

Виставку «Обереги» презентували у межах проєкту «Україна після 24.02».

За словами кураторки виставки Євсевії Зякіної, яка переїхала з Харкова, втікаючи від війни, люди залишають свої домівки та беруть із собою предмети, які наповнюють їх силою. Ці предмети і звуться «оберегами». Сьогодні людям потрібно знаходити сили і речі з дому здатні їх надати. Багато звичних, покритих буденністю речей, після 24 лютого 2022 року стали носієм величезної духовної сили, речами-символами покинутого дому – оберегами. Це можуть бути і бабусині сережки, плед, на якому спала улюблена кішка, і ведмедик, парфуми чи квітка едельвейс.

Читайте також: У Львові відкрили виставку про унікальні кам’яні вишиванки Нової Каховки

Як наголосила заступниця директора Палацу Хоткевича Тетяна Продан, виставка покликана висвітлити рефлексії художників, митців, їхні спостереження і особисті переживання – як змінюється їхній простір та відчуття дому.

«Ми звикли, що оберіг – це щось сакральне, яке передаємо з покоління в покоління. Речі з цієї виставки є повсякденними і може й не виконують функцію оберегу, але комусь вони важливі і для когось є справжніми оберегами», – каже Тетяна Продан.

Відвідати експозицію виставки «Обереги» можна до 30 червня за адресою вул. Кушевича, 1. Вхід безкоштовний.

Фото Твоє місто/Іван Станіславський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!