У Львові відкрили виставку про унікальні кам’яні вишиванки Нової Каховки. Фото

1641 0
Унікальні розписи кам'яних вишиванок у місті авторства Григорія Довженка.
Фото: Іван Станіславський/Твоє Місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє Місто

На площі Ринок у Львові біля фонтану Амфітріти відкрили виставку унікальних кам’яних вишиванок – спадищини Нової Каховки, яку росіяни окупували у перший день війни.

«Всі думали, що ми молоде і радянське місто і що нічого українського у нас немає. А у нас майже дві сотні житлових будинків на фасаді мають унікальні українські кам'яні вишиванки авторства Григорія Довженка. Такого більше немає ніде у світі. В цій унікальній техніці він працював у 50-их роках і завдяки їй наше місто прославилось», каже авторка проєкту «Кам’яні вишиванки Нової Каховки» Тетяна Євсеєва.

Унікальна техніка різьблення по сирому тиньку зробила Нову Каховку кольоровою та дуже вишиваною у 50-их роках. Але радянська влада назвала таку архітектуру «надмірною», Довженко отримав догану, а його орнаментальні панно було знівельовано побілками.

Читайте також: Як у Львові відзначатимуть День захисту дітей. Повний перелік заходів

«28 лютого місто мало відзначати 70 років від дати свого заснування. Культурні інституції  підготували найкращі матеріали для експозиції. Але 24 лютого наше місто окупували російські війська. Війна не дала нам відзначити день народження. Але це не та спадщина, яку можна залишати ворогу», – додає вона.

Додамо, що на відкритті виставки студенти-реставратори Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва ім. Івана Труша також відтворили елементи кам'яних вишиванок за унікальною технологією самого автора, що збереглася до наших часів.

Фото Івана Станіславського/Твоє місто


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!