У Львові відкрили Закапелок пам’яті Маркіяна Іващишина. Фото, відео

2564 0
Сьогодні засновнику мистецького об’єднання «Дзиґа» мало б виповнитися 65 років.
Закапелок Маркіяна Іващишина у Львові / Фото: Твоє місто

Закапелок Маркіяна Іващишина у Львові / Фото: Твоє місто

Сьогодні, 6 вересня, у день народження засновника мистецького об’єднання «Дзиґа» Маркіяна Іващишина, який раптово помер 21 травня 2019 року, відбулося відкриття іменного Закапелка.

Читайте також: Люди, у яких світ трошки чорно-білий. Маркіян Іващишин про місію студбратства

Ініціатору низки культурно-мистецький проєктів, які упродовж останніх десятиліть формували музичне середовище Львова, сьогодні мало б виповнитися 65 років…

Рішення щодо створення Закапелка імені Маркіяна Іващишина у Львові прийняли ще 18 серпня. Він розташований у сквері між вулицею Вірменською та площею Музейною, одразу поруч із артцентром «Дзига».

Читайте також: Він запалив багатьох зірок. У пам'ять про Марека Іващишина

Сьогодні у Закапелок імені Маркіяна Іващишина прийшло чимало львів’ян. Чи не всі вони однієї думки – іменний закапелок Марека дуже потрібний місту.

«Місто дуже сумує за великою втратою. Якщо ми зможемо робити щось достойне імені Марека, то це буде круто. Музика і мистецтво допомагає нам бути живими, тому треба відвідувати такі місця. Саме ця територія – це його місце. Тут все почалося…», – каже Тетяна.

Читайте також: Люди Твого міста. Маркіян Іващишин про Львів і Полтву

Другом і наставником Маркіяна Іващишина вважає Юрко Назарук. За його словами, такий закапелок, на який сьогодні прийшло чимало людей, дуже потрібен місту, бо це пам’ять про добрих людей.

«Тут завжди витала енергія, а тепер все стало офіційно. Через десятиліття це може стати частиною рельєфу міста», – каже він.

Читайте також: У Львові прощаються із Маркіяном Іващишиним. Відео

Директорка Інституту стратегії культури, менеджерка проєктів «Дзиґи» Юлія Хомчин каже, що люди, розуміли все те, що робив Марек упродовж життя, знали, що це екстранеодинарна людина, в якої був свій погляд на багато речей.

«Він у своєму невеликому куточку на Вірменській творив великі діла. Тому краще, аніж це місце, не знайти. Міряти пам’ять площами, квадратними метрами, бульварами чи проспектами – це не те. Місце і величина пам’яті залежить від того, наскільки ми пам’ятаємо і любимо людину, наскільки живемо тими цінностями та ідеями, які він плекав упродовж недовгого свого життя. Тому, закапелок – це про Марека», – каже Юлія Хомчин.

Новий громадський простір, за словами Юлії Хомчин, має всі шанси зажити новим життям. Тут може лунати чудова музика і зустрічатися різні спільноти.

Серед запланованих подій, які у Закапелку імені Маркіяна Іващищина можуть проводити – щорічний і незмінний упродовж 22 років Jazz Bez, який так любив Марек.

Нагадаємо, 21 травня 2019 року у Львові раптово помер засновник мистецького об’єднання «Дзиґа» Маркіян Іващишин. Його поховали на Личаківському цвинтарі. Йому було 52 роки. Маркіян Іващишин був одним із провідників «Революції на граніті» 1990 року, підприємцем, культурним, політичним та громадським діячем, арт-продюсером низки мистецьких проектів та організатором музичних фестивалів, співтворцем «Львівської газети», керівником радіопроекту «Ініціатива Niko FM» та засновником фестивалю «Флюгери Львова».

Фото та відео Марти Байдаки


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!