У Львові відкриють Національний реабілітаційний центр «Незламні», аналогів якого нема в світі. Візуалізація

7200 0
Допомогу надаватимуть 50 тисячам українців.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

У Львові, поблизу Лікарні Святого Пантелеймона, яка ще донедавна була Лікарнею швидкої медичної допомоги на вул. Миколайчука, відкриють Національний реабілітаційний центр «Незламні», аналогів якому не буде у цілому світі.

Читайте також: «Це крик душі». Чи з’явиться у Львові реабілітаційний центр для важкопоранених українців

У Центрі площею 37 тис. кв. м. щороку допомогу надаватимуть 50 тисячам українців. Найперше йдеться про людей, які фізично та ментально постраждали внаслідок військової агресії росії проти України.

Як зазначив під час презентації проєкту Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, реабілітаційні центри та відділення у країні діють, проте наразі цього не достатньо. Частину потерпілих, які зазнали травм від війни, відправляють за кордон.

«Україна вже відправила за кордон 395 громадян, 80-ть у процесі відправки. Загалом до Міністерства охорони здоров’я є 520 запитів на евакуацію за кордон. І це не остаточні цифри, цих людей може ставати кожного разу більше», – каже Віктор Ляшко.

За його словами, в Україні є 2 236 спеціалістів з реабілітації, але потреба, станом на сьогодні складає 4 454 спеціалістів. Приблизно така ж ситуація з реабілітаційними ліжками. Їх наразі більше 5 тисяч, а потрібно щонайменше 10 тисяч.

«На 104-й день повномасштабної війни нам не вистачає близько 4 тисяч спеціалістів з реабілітації через певну специфіку, також нам бракує приблизно 5 тисяч ліжок з високотехнологічним обладнанням, які дозволять проводити реабілітацію, і тут йдеться про нейрореабілітацію. Паралельно йде мова про реабілітацію психічного здоовя та інші види, які повинні також бути», – сказав глава МОЗ. – «Ми повинні впроваджувати технології, які тільки зароджуються. Це роботизоване протезування, і сьогодні вже два роботизовані протези з’явилися у Львові. Це також 3D-принт, реконструктивна хірургія. Саме ці технології потрібно закладати в проєктування і паралельно працювати з провідними клініками світу, щоб наші лікарі переймали досвід».

Читайте також: Які послуги з реабілітації можна отримати безкоштовно. Пояснення

Як наголосив генеральний директор Першого медичного об’єднання Олег Самчук, у планах нового реабілітаційного центру – відкрити відділення реконструктивної хірургії, ортопедії, психологічної, психосоціальної і фізичної реабілітації, а також опікової травми, 3D друку кісткових імплантатів та «Майстерню протезів».

Щодо хірургії, то окремим напрямком передбачена реконструктивна хірургія, а також роботичне протезування. У Центрі не лише встановлюватимуть постраждалим від війни українцям протези, а й виготовлятимуть їх тут.

Зокрема, хірургія включатиме реконструктивну, пластичну, реплантаційну та регенеративну допомогу. Буде можлива трансплантація обличчя і кінцівок, підготовка культі та культіприймача, екзопротезування.

У реабілітаційному центрі встановлюватимуть кісткові біоімпланти та екзоскелети, проводитимуть реконструктивні операції на кінцівках та мікрохірургію кисті, ендопротезування.

Коли почнуть зводити Національний реабілітаційний центр та коли він запрацює наразі точно не відомо. Робота над допомогою уже ведеться. Зокрема, за словами Олега Самчука, у лікарні для протезування пацієнтів уже придбали дві кінцівки по 6 тис. доларів. Також готують п’ятьох пацієнтів на біонічне протезування спільно з американцями і завершують підготовку до першої в Україні операції із закриття масивних м’якотканинно-кісткових дефектів вільними повношаровими клапанами.

Аудит проєкту здійснюватиме один із лідерів на ринку аудиторських та консалтингових послуг України, член глобальної мережі Baker Tilly International, що входить до ТОП 10 найбільших мереж бухгалтерських та консалтингових компаній світу компанія Baker Tilly в Україні.

Зазначимо, що на сьогодні військовослужбовці, які зазнали поранень внаслідок бойових дій, можуть пройти реабілітацію у відповідних установах. Лікарі та посадовці запевняють, що для цього є необхідні ліжка та фахівці. Зокрема, ліжкомісця, чи й цілі відділення функціонують у лікарні Святого Пантелеймона, лікарні Святого Луки, Львівському військовому госпіталі, Обласному госпіталі ветеранів війн та репресованих ім. Ю. Липи, а також у лікарнях і санаторіях в Соснівці, Трускавці, Дрогобичі. Детальніше про те, яку реабілітацію військовослужбовці можуть отримати у медзакладах Львова та області, а також який захист бійцям забезпечує держава, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!