У Львові відновили аптеку, якій понад 240 років, і перетворили у музей

5021 0
Торік у Львові відновили одну з найстаріших міських аптек – "Під угорською короною", що на площі Соборній,1. Тепер тут не тільки діюча аптека, що працює у складі мережі аптек "D.S", а й інтерактивний музей "Таємна аптека". На проведення ремонтно-оздоблювальних та реставраційних робіт приватний інвестор витратив близько 100 тис. гривень.
Фото: secret.lviv.ua

Фото: secret.lviv.ua

Аптека "Під угорською короною" існує у Львові понад 240 років. Свою назву заклад одержав тому, що поряд – у Бернардинському монастирі певний час перебували реліквії святого Стефана – короля і покровителя Угорщини, йдеться у "Соціальному звіті" мережі аптек «D.S.».

У 1871 році аптеку викупив Якуб Піпес-Поратинський. На початку ХХ століття під аптеку звели новий будинок, залишивши на фасаді рік її заснування 1772. Він був зведений за проектом Карела Боубліка (1902 рік) архітектора чеського походження, який створив у Львові десятки будинків в стилі еклектики та модерну. Пластичний декор на фасаді, ймовірно, виконав  польський скульптор Броніслав Мар'ян Солтис. Аптека належала родині Поратинських до 1939 року.

Впродовж останніх років аптека "Під угорською короною" була під загрозою закриття, як і більшість історичних аптек у Львові. Однак з ініціативи мережі аптек «D.S.» (група компаній "Маркет Універсал") заклад був збережений та повністю відновлений. Тепер це не лише діюча аптека, а й туристичний об'єкт.

Тут збереглась унікальна підлога, виконана з метласької керамічної плитки із знаменитої чеської фабрики "Барта і Тіха". Окрасою інтер'єру є оригінальні необарокові меблі з різьбою, металевими решітками, монохромними шибами. Зокрема, у торговому залі є старовинний сейф, де аптекарі зберігали отрути та сильнодіючі ліки. Також у торговому залі зберігся оригінальний годинник. На жаль, оригінальну вітрину, яка була окрасою аптеки, зберегти не вдалось.

Також у торговому залі діє виставка колекційного аптечного посуду. Автентичні експонати – скляні флакони та штангласи різних форм та кольорів, брендовані керамічні баночки для пігулок кремів та помад, що представляють світові бренди Vichy, Brocard, Bayer, Bitner. Колишній власник аптеки займався водночас розвитком моршинського курорту, тож аптека була відома завдяки мінеральним водам та гіркій солі.

У аптеці відновили також старовинне підземелля, тож тепер тут проводять екскурсії, майстер-класи та свята для дітей. "Таємна аптека" – це не тільки вражаюча історія про останнього алхіміка світу, але й несподівані факти про винаходи фармацевтів, цікаве та пізнавальне місце для дітей.

"Ми хотіли вийти за межі зарегульованої  та дещо консервативної фармації в емоційну та креативну сферу туризму", – каже фундатор музею, генеральний директор ГК "Маркет Універсал" Олег Никулишин. За його словами, місія таємної аптеки – у бажанні показати суспільству нове бачення фармації, як фаху.

Відтак, всім охочим пропонують відеоекскурсію з гумором, без музейної сухості, інтерактив – фокуси та досліди у класі-лабораторії, а також унікальні пігулки – "Від нудної роботи", "Для душевного спокою", "Для повернення кохання", а також – "Пігулки для щастя".  

За рік, кажуть у музеї, тут побувало понад 12 000 туристів з України, Росії, Білорусі, Польщі та інших країн Європи.  

Відновлення старовинної аптеки зі збереженням її початкових функцій та створення на її базі музею – це один з прикладів соціально відповідального бізнесу, який практикує у Львові мережа аптек «D.S.». Відтак компанія оприлюднила «Соціальний Звіт», що висвітлює результати її діяльності у соціальній сфері. У 8-ми розділах описано пріоритети соціальної відповідальності компанії у професійному та суспільно корисних напрямках. Це, зокрема, чіткий контроль якості ліків, стипендії студентам-фармацевтам та історикам, відновлення однієї із найстаріших аптек Львова «Під Угорською короною», фінансова підтримка будівництва патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві, відбудови церкви святих Бориса і Гліба УГКЦ та створення культурного центру Анни Ярославни у Франції, співпраця з благодійними організаціями, з НСОУ «Пласт», долучення до бойкоту російських товарів (інформування клієнтів про можливість заміни ліків російського виробництва на вітчизняні аналоги), прибирання львівських парків та поступова відмова від поліетиленових пакетів на користь паперових. Повний соціальний звіт.  


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!