У Львові відновили давню браму у будинку на вулиці Карпінського. Фото до і після

1760 0
Вартість реставраційних робіт становила майже 60 тисяч гривень.
ЛКП “Бюро спадщини”

ЛКП “Бюро спадщини”

Фахівці закінчили реставрацію давньої брами в будівлі в історичному районі Львова, на вулиці Карпінського, 19. Про це повідомили у ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища.

«Брама була дуже пошкоджена. Основна частина роботи – це розчищення і різьблення втрачених елементів. Ми замінили небагато матеріалів, але ця робота була досить складна і об’ємна», – каже відповідальний за виконання реставраційних робіт Ярослав Пащак.

Читайте також: Які історичні брами та вікна у Львові реставруватимуть наступного року. Адреси

Для давньої дубової брами майстри виготовили нову дверну ручку, зняли всі нашарування фарби, виконали вставки. Крім того, фахівці відновили втрачену частину різьби, виїмчастих і звичайних вікон. Щоб було видно природну структуру дерева, двері не фарбували, а затонували та покрили водостійким лаком.

Вартість реставраційних робіт становила майже 60 тисяч гривень. Із цієї суми внесок мешканців становив майже 18 тисяч. Реставрація відбувалась у межах міської програми співфінансування, яку координує «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища.

Нагадаємо, з 2018 року у Львові місто фінансує Програму співфінансування реставрації історичних дверей та брам. Програма передбачає, що 70% вартості робіт оплачує міська рада, а 30% – мешканці. Також у Львові діє програма співфінансування реставрації вікон: 60% вартості відновлення вікна оплачує Львівська міська рада, а 40% коштів – мешканці. Ще працює програма співфінансування реставрації балконів.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!