У Львові відновили «двері-ковбойки» на вулиці Поповича. Фото

1979 0
Майстри-реставратори намагалися повторити стару технологію фарбування, яка залишилась на автентичних вікнах цього будинку.
фото: бюро спадщини

фото: бюро спадщини

У Львові зберегли ще одні історичні двері в будинку на вулиці Поповича, 8, раніше тут відреставрували зовнішню браму. Про це повідомляє Бюро Спадщини.

Окрім комплексу робіт над дверима, відновили втрачену красу вітражного засклення. Історичні двері за підтримки ЛКП «Бюро спадщини» фахівці відновлювали близько двох місяців.

«Більшість внутрішніх дверей  в історичних будинках Львова виготовлені з хвойних порід дерев, це «м’яке» дерево. Так звані «двері-ковбойки» мають систему відкривання, яка дозволяє відкриватися як всередину, так і назовні, – через цю особливість дверні полотна були сильно понищені і деформовані», – каже реставратор Павло Войтович.

Читайте також: Зберегти не можна штрафувати. Як Львів охороняє історичне середовище

Майстри-реставратори намагалися повторити стару технологію фарбування, яка залишилась на автентичних вікнах цього будинку. Тут також відреставровали дерев’яне обрамлення дверей.

«Збереглось дві частинки автентичного кольорового скла, ще декілька ми знайшли по під’їду, зібравши це в певну комбінацію. Задля безпеки встановили вставку з прозорого скла, щоб мешканці мали змогу побачити, чи не стоїть хтось навпроти», – додає він.

Браму відновили завдяки програми співфінансування з мешканцями. Загальна вартість реставрації – понад 45 000 грн, з яких місто оплатило майже 31 600 грн, а іншу частину – мешканці. Також за власної ініціативи мешканці будинку відреставрували двері в двір та на балкон цього будинку.

Нагадаємо, цьогоріч у Львові планують відреставрувати щонайменше 40 дверей в будинках, які розташовані в історичній частині міста. Усі роботи проводять відомі місцеві реставратори по дереву та металу. При реставрації брам 70% вартості робіт оплачують із міського бюджету, 30% – сплачують мешканці.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!