У Львові відновили історичну браму у будинку з атлантами. Фото до та після

2000 0
Дубову історичну браму відновлювали близько двох місяців.
фото: лкп бюро спадщини

фото: лкп бюро спадщини

Реставратори завершили відновлення історичної брами у будинку з атлантами на вулиці Гоголя, 10. Це будівля поблизу церкви св. Анни в центрі Львова, – повідомляє ЛКП «Бюро спадщини».

За понад 100 років служіння мешканцям брама потребувала серйозного втручання майстрів. Дубову історичну браму відновлювали близько двох місяців.

Читайте також: У Львові відновили одну із найвищих та найцінніших брам середмістя. Фото

«Цій кам’яниці понад сто років і за свій довгий вік ця брама багато чого пережила. Було багато пошкоджень, деякі з них  можна було помітити одразу, інші – приховувала стара фарба. Низ дверей був зовсім знищений. А ще у дерев’яне полотно невдало врізали кодовий замок. Також багато декоративних елементів потребувало відновлення. На щастя, збереглись красиві ковані решітки, які ми почистити і фарбували», – каже реставратор Андрій Федоришин.

А ще фахівці відновили засклення брами та встановили нову клямку, яка відповідає стилістиці дверей. Додатково майстри встановили латунні відбійники, щоб додатково захистити деревину від пошкоджень.

«Раніше у цьому будинку жив скульптор Леонард Марконі, відомий далеко за межами Галичини та Австро-Угорщини. Саме він є автором атлантів з левовим серцем, які прикрашають кам’яницю. Маю надію, що і відновлена брама стане такою ж окрасою цього будинку на радість мешканцям і прослужить не одне десятиліття», – додав реставратор.

Читайте також: У Львові відреставрували мозаїку Вірменського собору. Фото

Браму відновили у межах програми співфінансування з мешканцями. Загальна вартість становить 60 000 грн, з яких місто повернуло майже 42 000 грн, решту сплатили мешканці.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!