У Львові відновили історичну браму в старовинній кам'яниці. Фото до і після

1448 0
Вартість реставраційних робіт становила близько 95 тис. грн.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

У Львові фахівці відновили дубову браму в будинку на вулиці Глібовій, 15. Реставрація тривала близько двох місяців. Її вартість – 95 тис. грн.

Джерело: ЛКП «Бюро спадщини»

«Ця дубова брама доволі масивна, раніше через неї у двір заїжджала карета, а у дворику в окремій будівлі розміщувалась стайня. Брама була оздоблена різьбленими елементами, однак частина елементів під час попередніх ремонтів була втрачена. Також бракувало цокольної дошки на правих дверцятах, фрагмента притульної планки, пошкоджено різьблену раму і тафлю. Роботи було багато», – каже реставратор Ростислав Малецький.

Читайте також: Поблизу «Львівської політехніки» реставратори відновили столітню браму

Брама до реставрації

Фахівці зробили понад 200 нових вставок на заміну пошкодженої деревини. Також відновили цокольні дошки, доповнили пошкоджену різьбу в декоративних обрамленнях, замінили декілька дверних завісів та відремонтували автентичні шпінгалети. Майстри оновили засклення та встановили нову клямку.

Брама після реставрації

Вартість реставраційних робіт становила близько 95 тис. грн. З цієї суми внесок учасників програми становив 28 680 грн, а решта суми – співфінансування від міста. Реставрацію провели в межах міської програми, яку координує ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища ЛМР.

Зазначимо, ця кам’яниця була зведена у 1889-1896 роках у стилі французького неоренесансу та належала архітектору Юліану Цибульському.

Нагадаємо, нещодавно на вулиці Тимошенків, 2а провели реставраційні роботи з відновлення історичної брами. Вартість робіт становила близько 42 340 грн.

Антоніна Костик
 
Фото: ЛКП «Бюро спадщини» 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!