У Львові відреставрували пам’ятник на могилі Івана Франка. Фото

8186 0
Сьогодні, 6 жовтня, у Львові відбулось урочисте представлення відреставрованого пам’ятника на могилі Івана Франка, що знаходиться на Личаківському кладовищі. Реставраційні роботи проводили українські спільно з польськими спеціалістами, – повідомляє прес-служба ЛМР.
фото: Tvoemisto.tv, afisha.vash.ua

фото: Tvoemisto.tv, afisha.vash.ua

У Львові на Личаківському цвинтарі польські та українські науковці відновили пам’ятник на могилі Івана Франка. Проект реалізовано Міністерством культури і національної спадщини Республіки Польща спільно з Управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради. Таким способом польська сторона долучилася до святкування 160-річчя від дня народження та сторіччя з дня смерті письменника.

До спільного покладання квітів до могили Івана Франка було запрошено представників польського міністерства, львівської влади, а також реставраторів обох країн.

Окрім пам’ятника на могилі Каменяра також відбувались реставраційні роботи на Личаківському цвинтарі, що охопили й інші надмогильні пам’ятники: Гонорати Боженцької, Юзефа Чуловського, Северина ГощинськогоУршули з Хшановських Ігнацової, Францішека Яворського, Станіслава Кемпінського, Артура Міліковського та Родини Скрипців. Вартість цьогорічних робіт становила близько 445 000 польських злотих (близько 2,6 млн. гривень).

Реставраційні роботи, метою яких є відновлення у Львові об’єктів спільної культурної спадщини України та Польщі, проводять системно, з 2008 року. За цей час відновлюючі роботи провели у Латинському кафедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії, Вірменському соборі Успіння Пресвятої Діви Марії, які розпочалися ще 2006 року та Гранізонного храму Святих Апостолів Петра і Павла (колишній костел оредену Єзуїтів). Зокрема з 2008 року велись роботи і на Личаківському цвинтарі, який вважається одним із найстаріших і найважливіших некрополів Європи.

Упродовж 2008-2014 рр. було проведено професійні комплексні реставраційні роботи надмогильних пам’ятників і гробниць на Личаківському цвинтарі, загальна сума яких становила понад 3,5 млн. польських злотих (близько 20,5 млн. гривень).

                                                                                              Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!