У Львові відсвяткували 124-річчя від запуску електричного трамвая. Історія у фото

3432 0
Під час урочистостей відзначили найкращих працівників підприємства.
фото: theinsider.ua

фото: theinsider.ua

ЛКП «Львівелектротранс» відсвяткував 124-річчя від запуску першого електричного трамвая у Львові. На урочистостях відзначили найкращих водіїв, працівників технічних та диспетчерських служб.

Електричному трамваю у Львові, який запустили 1894 року,передував кінний та паровий. Однак саме тоді у Львові почали прокладати трамвайні колії під електротрамвай від головного вокзалу через нинішні вул. Тобілевича, Бандери, Коперника, Словацького, Дорошенка, Беринди, Руська (через пл. Ринок), Підвальна та по всій вул. Личаківській до кладовища.

Трамваї «Сіменс і Хальске», кінець ХІХ ст.

Фото: Фотографії старого Львова

Читайте також: Як у Львові курсував перший кінний трамвай

Перші 16 вагонів, які привезли з Відня, випробували 12 травня 1894 року, а регулярний рух електротранспорту стартував 31 травня і курсував від головного вокзалу до Стрийського парку. До слова, Львів став четвертим містом із трамвайним транспортом у Австро-Угорщині і першим на теренах колишнього СНД.

Появу електричного трамвая у місті прийняли неоднозначно. Візники, які керували кінним транспортом втратили роботу, а їх дружини пікетували новий транспорт. А 1907 року у Міністерстві залізничного транспорту Австрійської імперії взагалі наказали переобладнати лінії кінного трамваю під електричний.

Після цього відкрили нові маршрути: від проспекту Свободи до Підзамча по вул. Богдана Хмельницького; по вул. Зеленій до Личаківського цвинтаря; по вул. Шевченка до станції Клепарів; по Городоцькій на залізничний вокзал і лінія на Замарстинів.

Остаточно коней, як трамвайний транспорт перестали використовувати у 1908 році. Вагони пристосували до електричного транспорту.

Читайте також: Трамвай, який ми втратили. Штрихи історії львівського електротранспорту

Під час війни 1918 року значна частина електромережі зазнала пошкоджень, внаслідок чого трамвай не курсував майже рік. У 20-х роках ХХ століття на перехресті вулиць Вітовського-Сахарова облаштували вагоноремонтні майстерні, перелаштували поворотні стрілки на правосторонній рух.

Трамвайне депо на перехресті вулиць Сахарова-Вітовського

Фото: Gazeta.lviv.ua

У 80-х роках ХХ століття закрили трамвайне кільце на пл. Соборній – князя Романа, натомість збудували невелику ділянку, яка вела до вул. Мечникова. Наприкінці 80-х трамвайний парк налічував 227 вагонів.

Восени 2016 року запустили трамвай на Сихів, який отримав маршрут №8. Трамвай сполучає пл. Соборну і вул. Вернадського та курсує вулицями Івана Франка, Стуса, Червоної Калини. Після здачі цього проекту передбачали з’єднати Сихів із залізничним вокзалом трамваєм №8а, але через перевантаженість вул. Івана Франка згодом тимчасово відмовилися від цієї ідеї.

Наприінці минулого року у Львівелектротрансу змінилось керівництвоа, а директором призначили Олега Березу. На початку року у ЛКП повідомили, що впродовж року планують оновити рухомий склад трамвайї і тролейбусів, придбавши нові та вживані трамваї з Німеччини, 50 тролейбусів та оновити тролейбусне депо. Фінансуватимуть реконструкцію та купівлю електротранспорту з кредиту ЄБРР.

Читайте також: Повези мене туди, де асфальту нема. Чому Львів купує старенькі трамваї?

«Ми стаємо лідерами в деяких галузях, зокрема вчора Київ обладнав свій електротранспорт Wi-fi, а у Львові його запустили ще місяць тому. Крім цього, ми продали більше мільйона квитків через електронні сервіси», – зазначає заступник директора ЛКП «Львівелектротранс» із питань економіки В’ячеслав Кокошко.

Натомість керівник відділу розвитку Ігор Могила розповів про зміни, які очікують на «Львівелектротранс» у межах Стратегії розвитку. Зокрема, у найближчі роки електротранспорт має стати базовим львівським перевізником Львова. 

«Здебільшого львівський транспорт у пасажирів асоціюється з трамваями, які ламаються, тролейбусами, які не завжди доїжджають. Тож головна мета підприємства стати надійним перевізником. Ми плануємо збільшити швидкість електротранпорту по місту, яка нині в середньому становить 13 км/год, натомість як у Чехії електротранспорт рухається зі швидкістю 17-18 км/год.», – сказав Ігор Могила.

Читайте також: У львівських трамваях з’явився безкоштовний Wi-fi

У планах підприємства також зменшити кількість квитків, які купують у водіїв, премії для водіїв, які дотримуються графіків, та єдина система нумерації громадського транспорту.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!