У Львові відзначають 209-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка

1154 0
Біля пам'ятника Кобзареві відбудеться покладання квітів до пам’ятника, виступлять хорові капели та бандуристи зі Львівщини.
фото: vgolos.com.ua

фото: vgolos.com.ua

Сьогодні, 9 березня, відзначають 209-ту річницю з дня народження українського поета та прозаїка Тараса Шевченка. Із цієї нагоди у Львові покладатимуть квіти до пам’ятника Кобзареві. Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

«Запрошуємо усіх охочих взяти участь в урочистостях щодо відзначення 209-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. Відбудеться покладання квітів до пам’ятника, виступлять хорові капели та бандуристи зі Львівщини», – йдеться в повідомленні. 

Читайте також: Невідоме про відомого: 7 фактів про Тараса Шевченка

Початок 9 березня, о 12:30. Локація – проспект Свободи, біля пам’ятника Кобзарю.

Для довідки
 

Тарас Шевченко помер у 47-річному віці, наступного дня після свого дня народження – 9 березня. За спогадами близьких, майже всю ніч з 9 на 10 березня Тарас Шевченко просидів у ліжку, не маючи змоги лягти через сильний біль у грудях. Напередодні, у суботу, 9 березня 1861 року, хворого Шевченка відвідав товариш Михайло Лазаревський і ще кілька друзів. Поет сказав, що навесні поїде в Україну, де йому точно стане краще.

Після безсонної ночі, 10 березня Шевченко хотів спуститися до майстерні, щоб домалювати незакінчену гравюру, але впав і помер. Викликаний Михайлом Лазаревським лікар констатував смерть через хронічну хворобу. У той же день товариші домовилися перевезти тіло Шевченка в Україну, як просив він у Заповіті (1845 рік).

У квітні 1861 року почалося перевезення тіла на батьківщину поета, і 22 травня 1861 року о 19:00 його поховали на Чернечій горі біля Канева.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!