У Львові відзначають 30-ліття виходу УГКЦ з підпілля. Раритетні фото

7019 0
Ще у травні 1989 року перед зачиненим храмом святого архистратига Михаїла почали служити літургії.
Фото Зеновія Боровця

Фото Зеновія Боровця

22-23 червня у Львові в храмі Святого Архистратига Михаїла, що на вул. Винниченка, 22 відбудуться урочистості з нагоди 30-ліття виходу Української греко-католицької церкви з підпілля. Про це повідомляє прес-служба ЛМР.

У суботу, о 17:30 у храмі проведуть Велику вечірню та процесуальний обхід вулицями Винниченка – Просвіти – Короленка – Лисенка. У зв’язку з цим можливе тимчасове призупинення руху. У неділю, об 11:00, відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія з відзначенням учасників підпілля.

Читайте також: Глава УГКЦ Святослав очолить літургію під час прощі до Страдча

Згідно з інформацією на офіційному сайті УГКЦ, активна боротьба за відродження церкви розпочалося у 1987 році із заяви про вихід з підпілля групи священиків (23 осіб) і вірних під керівництвом владики Павла Василика. Наприкінці цього ж року активні греко-католики утворили Комітет захисту прав Української Католицької Церкви на чолі з колишнім політв’язнем Іваном Гелем. Він почав збирати підписи під заявою щодо офіційного визнання УГКЦ. Протягом 1988–1989 років зібрали близько 120 тисяч підписів.

У травні 1989-го біля зачиненого храму святого архистратига Михаїла у Львові греко-католицькі священики розпочали щонеділі служити літургії. Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv отець Юстин Бойко, що надав історичні фотографії, на знімках зображена одна з таких літургій у червні 1989 року.

Також у найбільших містах Західної України на міських цвинтарях проводилися багатолюдні панахиди на честь полеглих бійців за долю України. Найбільш масовим став похід вулицями Львова до собору Святого Юра 17 вересня 1989 року. Люди вимагали свободи віросповідання для греко-католиків. 28 листопада 1989 року Рада у справах релігій при Раді міністрів УРСР випустила заяву, згідно з якою греко-католики отримували право на заснування й реєстрацію громад, користуючись «усіма правами, встановленими законом для релігійних об’єднань в УРСР».

Фото Зеновія Боровця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!