У Львові відзначають День Коституції України. Програма

1911 0
Цього року 28 червня в Україні святкують 22 річницю від ухвалення Конституції України. З цієї нагоди у Львові, біля пам’ятника Тарасові Шевченку та В’ячеславові Чорноволу відбудуться тематичні заходи.
фото: uk.wikipedia.org

фото: uk.wikipedia.org

11:00 — покладання квітів до пам’ятника В’ячеславові Чорноволу (вул. Братів Рогатинців);

11.30 — покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку, проведення громадського віча.

Читайте також: Як працюватимуть банки та держустанови у Львові на День Конституції. Графік 

Додамо, що сьогодні, 28 червня, у межах Leopolis Jazz Fest на площі Ринок виступить електронний гурт Onuka.

Довідка

День Конституції України щорічно відзначають 28 червня. Основний документ країни прийняли на п'ятий рік після проголошення незалежності України — в ніч з 27 на 28 червня 1996 року. Після майже доби безперервної роботи у сесійній залі, народні депутати таки ухвалили документ 315 голосами. Україна була останньою з колишніх радянських республік, яка прийняла нову Конституцію.

Перші зміни до Конституції відбулись у 2004 році.

Тоді український парламент ухвалив закон України про внесення змін до закону про вибори Президента, передбачав перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, подовження терміну повноважень Верховної Ради до 5 років. З

2010 року Конституційний суд України визнав неконституційним прийнятий у 2004 закон.  З цієї дати знову діяла Конституція 1996 року. Крім того, у 2011 році вносилися зміни до Конституції щодо місцевих виборів, у 2013 році – щодо діяльності Рахункової палати.

21 лютого 2014 року Верховна Рада конституційною більшістю в 386 голосів прийняла за основу та в цілому без рішення профільного комітету проект закону про відновлення дії окремих положень Конституції України. Наступного дня, враховуючи, що цей закон не був підписаний Президентом, парламент ухвалив нові постанови. Таким чином, від 2 березня 2014 року в Україні є чинною Конституція, прийнята 28 червня 1996 року, із змінами і доповненнями, внесеними законами України 8 грудня 2004 року, 1 лютого 2011 року, 19 вересня 2013 року і 21 лютого 2014 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!