У Львові водійська солідарність більш розвинута, ніж в інших містах, – автогонщик

3173 0
У Львові водії більш культурні, ніж в інших областях, зокрема Західної України. Вони частіше пропускають один одного, частіше пропускають пішоходів, більш адекватно їздять по смугах. Більше того, з кожним роком водії стають більш культурними. Таку думку висловив в ефірі Tvoemisto tv майстер спорту з автоспорту, пілот "Ралі Галіція" Михайло Серветник.
Маркіян Клименко та Михайло Серветник

Маркіян Клименко та Михайло Серветник

"Дуже помітно, коли ти виїжджаєш в іншу область України наскільки різна культура водіння у водіїв. В наших (львівських, – ред.) вже більш європейська манера водіння. Вони бачать, їх не треба просити, що от ти їдеш швидше по трасі – в нього комфортна швидкість 60, в тебе комфортна швидкість 110. Ти його наздоганяєш, він тебе бачить і спокійно приймає вправо – дає проїхати. Повага, солідарність водійська – у Львові вона більше розвинута. Як хочеш, щоб ставились до тебе на дорозі, так і ти стався до інших, – розповів віце-чемпіон України з гірських перегонів, майстер спорту Маркіян Клименко. –  Львів – це велике село, ти постійно їдеш по місту і з кимсь вітаєшся по дорозі, бо таке враження що всі один одного знають. Відповідно, десь ти провинився і всі тебе будуть обговорювати на форумах, в соцмережах – в нас це все дуже добре розвинуте. Крім того, ми стараємось руйнувати стереотип щодо ганяння по місту. В межах правил достатньо швидко можна потрапити з точки А в точку Б по місту не перевищуючи дозволену швидкість. Ну нехай з допуском + 10 кілометрів за годину від дозволеної, тобто 70. Якщо правильно проїхати, вибрати правильний темп їзди, маршрут плюс – це найбезпечніше. Тому, що найбезпечніша швидкість – це швидкість потоку. Відповідно, якщо ти їдеш повільніше чи швидше – ти несеш небезпеку. А у Львові можна достатньо швидко добратись з точки А в точку Б і я можу це будь-кому покази і довести".

Читайте також: Львів автоспортивний: 100 років на швидкості

Що стосується професійних навиків автоспортсмена, то вони, звісно, допомагають. Особливо в надзвичайних ситуаціях, бо в професійних автоспортсменів вища швидкість обробки інформації, яку вони бачать на дорозі, краща реакція на ситуацію, вони прогнозують наперед, як себе може повести машина в тій чи іншій ситуації, краще відчувають габарити свого автомобіля.

Однак що стосується професійних навиків у швидкості їзди, то вони вважають, що в місті їх застосовувати не потрібно: "З мого оточення я не можу сказати, що хтось гасає по дорогах міста чи проїжджав на заборонені сигнали світлофора. Навіть навпаки автоспортсмени – це люди, які викидають свій адреналін на змаганнях. Як казав Олександр Петрович Салюк (відомий автоспортсмен, – ред.), свою майстерність і професіоналізм треба показувати на закритих від сторонніх трасах. Нащо доводити комусь в місті, що ти щось вмієш? Для цього треба взяти автомобіль, приїхати на етап чемпіонату України і довести таким же спортсменам, що ти чогось вартуєш і на щось здатний. Тому, як б сказав навіть навпаки, серед професійних спортсменів є навіть більший відсоток адекватних водіїв, аніж серед звичайних людей", – вважає Михайло Серветник.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!