У Львові вперше в Україні трансплантували підшлункову залозу

1715 0
Максим Степанов також нагадав, що таким чином в Україні провели вже три операції з трансплантації: серця, нирки й тепер підшлункової залози.
фото: dyvys.info

фото: dyvys.info

Уночі 7 серпня у Львові вперше в Україні трансплантували підшлункову залозу. Операцію провели у Львівській клінічній лікарні швидкої допомоги. Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

«Ми хочемо за 2,5-3 роки отримати трансплантаційну незалежність. Щоб ми наших громадян не відправляли за кордон», – каже міністр.

Донором став 38-річний мешканець Львівської області. Він потрапив до лікарні з розривом аневризми судин головного мозку, стан був несумісним з життям. Рідні підписали дозвіл на донорство. 

Загалом за цю ніч в лікарні три людини отримали 4 нові органи - серце, дві нирки і підшлункову. Нирку і підшлункову отримав 45-річний львів'янин, який з дитинства хворів на цукровий діабет, а останні кілька років ще й на ниркову недостатність.

Максим Степанов також нагадав, що таким чином в Україні провели вже три операції з трансплантації: серця, нирки й тепер підшлункової залози.

Читайте також: Завдання вижити: як рятують львів'ян у Лікарні швидкої допомоги

І цьогоріч у бюджеті заклали мільярд гривень на лікування людей за кордоном. У разі проведення операцій в Україні вдасться врятувати більшу кількість людей, бо тут трансплантації коштують дешевше.

Окрім цього, львівський лікар із клінічної лікарні швидкої допомоги Ярослав Книш на своій сторінці у Фейсбуку повідомив, що підшлункову залозу трансплантували від посмертного донора. Цьому ж пацієнту трансплантували й нирку.

Нагадаємо, що Олег Самчук очолив лікарню швидкої допомоги Львова 11 лютого цього року. Раніше він був головним лікарем Ковельської центральної міжрайонної лікарні, де у грудні 2019 року провели першу операцію із трансплантації серця, а пізніше – трансплантації нирок. 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!