У Львові вручили відзнаку імені Олени Степанівни політв’язню Марії Дужій

1276 0
Сьогодні, 30 червня, під час сесії Львівської міськради вручили відзнаку імені Олени Степанівни політв’язню, дружині діяча ОУН Петра Дужого – Марії Дужій з нагоди 75-ої річниці Акту проголошення Української Держави.
фото: documentary.org.ua

фото: documentary.org.ua

Марію Дужу привітала сесійна зала оплесками. Дружина діяча ОУН щиро подякувала за відзнаку та увагу.

Довідка. Марія Дужа народилася 2 лютого 1925 р. у с. Речичани Львівського воєводства (тепер Городоцький район Львівської області). Батько був будівельником, служив в австрійському війську і повернувся з війни без рук. Мама Оксана (1888 р. н., у дівоцтві Божик). У сім’ї було п’ятеро дітей: Мирон, Володимир, Ірина, Осип і Марія. У 1928 р. переїхала з батьками до м. Львова. Навчалась у львівській початковій школі ім. М. Шашкевича. У 1937 р. вступила до гімназії «Рідна школа» Іванни та Іллі Кокорудзів. Належала до організації «Сокіл-Батько».

З 1942 р. – член Юнацтва ОУН. У 1944 р. одружилася з Володимиром Панасом (загинув у 1953 р.). Заарештована органами МВС 2 листопада 1948 р. Перебувала в тюрмі на Лонцького у Львові. Відповідно до рішення комісії Особливої наради при МДБ СРСР від 08.06.1949 засуджена за ст. 54-1 «а» КК УРСР («зрада Батьківщини») та ст. 54-11 («участь у контрреволюційній організації») до 10 років позбавлення волі.

Відбувала покарання в таборах ГУЛАГу на Колимі. Звільнена у 1956 р. Не отримавши прописки у Львові, у 1957–1964 рр. жила у Воркуті (Комі АРСР).

У 1964 р. повернулась до Львова. У 1965 р. одружилася з колишнім політв’язнем Петром Дужим. 1966 р. закінчила навчання при Центральному статистичному управлінні за спеціальністю «Бухгалтер». Мешкає у м. Львові.

Джерело: zik.ua, Українська Галицька Асамблея


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!