У Львові вшанували пам’ять депортованих із історичних земель українців. Фото

2033 1
Минуло 75 років від початку примусового виселення українців із Лемківщини, Надсяння, Холмщини та інших територій.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Учора, 8 вересня, у Львові екуменічною панахидою та віче вшанували 75-ті роковини від початку виселення українців із їхніх історичних земель. Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Примусове виселення українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини тривало протягом 1944-1951 років.

«Кількість загиблих під час тодішньої депортації сьогодні майже еквівалентна населенню Львова», – зазначив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Читайте також: На Янівському цвинтарі у Львові відкрили Дзвін пам'яті. Фото

Лише за офіційними даними, у 1944-1946 роках переселено до СРСР 482,8 тисяч людей.

У 1947 році залишки українського населення – близько 150 тисяч людей – із історичних українських земель у складі Польщі в межах акції «Вісла» депортувало на північ та північний захід Польщі. У наступні роки (до 1951-го) до УРСР із території Польщі переселено ще близько 50 тисяч людей.

Депортація супроводжувалася терором, репресіями, конфіскацією майна, встановленням режиму спецпоселень для депортованих українців, обмеженням їх політичних, соціальних, економічних і культурних прав.

У Львові й області заходи до 75-х роковин початку депортації українців у 1944-1951 роках триватимуть упродовж 8 вересня – 6 жовтня.

Фото ЛОДА і ЛМР


Читайте також:
9 Вересня, 2019 10:20
666 ... що було , те -- було ... наразі -- маємо те що маємо ... от про те "що маємо" і треба говорити ... як ми здобули оте "здобуття" , що Україна стала конкретним постачальником " білих рабів" (гастарбайтерів) ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!