У Львові вшанували пам'ять В'ячеслава Чорновола. Фото

1532 0
В'ячеслав Чорновіл загинув в автокатастрофі 20 років тому.
фото: прес-служби ЛМР

фото: прес-служби ЛМР

Сьогодні, 25 березня, у Львові вшанували пам’ять політика, публіциста, літературного критика, Героя України В'ячеслава Чорновола, який 20 років тому загинув в автокатастрофі на шосе під Борисполем за нез'ясованих обставин. Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.

«Весь свій вік він прожив у русі. Він став центром табірного політичного вулканізму і започаткував акцію за перехід на статус політичного в’язня і тримав тривале голодування. Коли вийшов на волю, у Галичині повіяв вітер свободи, то вітрила Чорновола запрацювали на повну силу. За два роки він видав сім номерів журналу "Український вісник", створив Українську Гельсінську спілку, яка потім стала рухом», — зазначив соратник В’ячеслава Чорновола, український правозахисник, публіцист, релігієзнавець, член-засновник Української Гельсінської групи Мирослав Маринович.

Представники влади, духівництва та громадськості поклали квіти й запалили лампадки до пам’ятника В’ячеславу Чорноволу, що на вул. Винниченка, 16. Опісля відбулося громадське віче.

Читайте також: 10 фактів про непересічного українця Вячеслава Чорновола. Фото

В'ячеслав Чорновіл — український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х — 90-х років; Герой України (2000, посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томаліна (1975). Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників та дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису «Український вісник». Член Української Гельсінської групи. Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки. Кілька разів ув'язнений за «антирадянську пропаґанду», перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланнісумарно 17 років. У 1990-1992 рр. — голова Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 р.

Фото прес-служби ЛОДА та ЛМР


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!