У Львові вшанують страчених членів ОУН

1482 0
На стіні колишньої тюрми «Бригідки» встановлять меморіальну таблицю Василеві Біласу та Дмитрові Данилишину.
Фото: Львівська міська рада

Фото: Львівська міська рада

Виконком Львівської міської ради погодив встановлення меморіальної таблиці на стіні львівського СІЗО, в якому за часів Польщі розміщувалася тюрма «Бригідки».

На таблиці буде розміщено напис: «У подвір’ї цього будинку (колишня тюрма «Бригідки») 23 грудня 1932 року були страчені борці за українську самостійну соборну державу, члени УВО та ОУН Василь Білас і Дмитро Данилишин».

Читайте також: У Львові вшанують пам’ять членів ОУН, розстріляних на Кортумовій горі

Білас і Данилишин належали до дрогобицької бойової групи ОУН.  1931 року вони убили польського політика Тадеуша Голувка, якого ОУН вважало польським шовіністом, попри його співпрацю з тодішніми легальними українськими організаціями. Також вони брали участь в так званих експропріаціях – збройних нападах на різні установи, під час яких забирали гроші на діяльність ОУН.

У листопаді 1932 року Білас і Данилишин взяли участь в невдалому нападі на пошту в Городку. Під час відходу вони убили двох поліцейських, однак поліція вдалося їх затримати. Обох оунівців стратили у подвір’ї тюрми.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!