У Львові встановили стенди про археологічні розкопки на Львівщині

1068 0
Розкопки тривають майже 10 років у Львові та поблизу міста.
Фото: "Рятівна археологічна служба"

Фото: "Рятівна археологічна служба"

Сьогодні, 15 вересня, у Львові, на площі Ринок встановили інформаційні стенди, присвячені археологічним знахідкам на території Львівської міської територіальної громади.

Виставка присвячена унікальним знахідкам періоду енеоліту. Зокрема, на ній представлені експонати доби Трипільської культури та культури лійчастого посуду, які знайшли на території Львівської громади.

«Львів у всіх асоціюється з туристичною спадщиною, зокрема з кам’яницями та будівлями Середньовіччя. Але не треба забувати, що тут є багато археологічних пам’яток. Ми презентуємо цю виставку, щоб показати їх цінність, наш зв'язок із Трипіллям та древніми культурами», – заначив директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

За його словами, поселення розташовувалися на дуже високих місцях: на так званій Чорній та Замковій горі у Львові, на горі Жупан та Лисівка у Винниках.

Куратор виставки Андрій Гавінський розповів, що культура лійчастого посуду славиться керамічними виробами та мальованим посудом. Таку традицію вони перейняли від трипільців. До унікальних виробів культури лійчастого посуду належать також флягоподібні посудини, які часто порівнюють з маковою голівкою.

Якщо її перевернути іншою стороною, то посуд здавався маківкою. Це свідчить, що в той час племена лійчастої культури використовували мак для лікування, релаксації та ритуальних заходів, розповів Андрій Гавінський.

За його словами, археологічна експедиція триває вже майже 10 років. Серед археологів, знахідки яких можна побачити на виставці, варто виокремити Олексія Ратича, який досліджував територію Високого Замку у 50-х роках минулого століття, Маркіяна Смішка, Ігоря Свєшнікова та Миколу Пелищишина, які проводили розкопки на горі Лисівка та Жупан, а також на поселенні Малі Грибовичі.

Експонати колекції із Грибовичів можна побачити в історичному музеї Львова. Унікальну колекцію з Високого Замку в Археологічному музеї Інституту українознавства, а усі матеріали з Винників знаходяться у місцевому музеї.

Юлія Данилюк



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!