У Львові встановили Юрія Змієборця для збору коштів на військо

3544 0
30 липня, у середу, у Львові біля входу в Ратушу встановили дерев’яну фігуру Юрія Змієборця – міського лицаря. З її допомогою всі охочі можуть долучитися до підтримки українських військових. Виготовили лицаря з липового дерева львівські митці. Жертводавці будуть прибивати до його щита бляшки, таким чином символічно укріплюючи оборону України. 100 років тому, за І Світової війни, схожу фігуру використовували у місті для збору коштів на військові потреби.
Фото з Facebook Романа Зілінька

Фото з Facebook Романа Зілінька

Виготовили львівського лицаря за тиждень Роман Зілінько, художник, науковий працівник Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові, та Остап Лозинський, завідувач сектору виставково-експозиційної роботи Національного музею.

Фото з Facebook Романа Зілінька

«До нас звернувся Андрій Салюк (львівський пам’яткоохоронець, – ред.) і запропонував відтворити лицаря, який був у Львові за часів І Світової війни. Кожен охочий міг набити на щит лицаря бляшку і зробити пожертву, долучившись до оборони міста. Оскільки знову виникла військова загроза, з'явилася й ідея відновити лицаря. Ми вирішили, що ним має стати Святий Юрій – покровитель нашого міста та українського війська. Виготовили його з липи», – розповів tvoemisto.tv Роман Зілінько.

Щити лицаря, які будуть «укріпляти» бляшками жертводавці, будуть замінюватися по мірі наповнення і збору коштів на ті чи інші потреби військових.

«Через 100 років ми маємо таку ж ситуацію, коли Росія знову виступила агресором проти нас. І ми мусимо також збирати кошти і допомагати нашому війську. Тому ми зараз говоримо про повернення Львівського Лицаря… Ми б хотіли, щоб цей лицар, який є продовженням традиції, став уособленням волонтерської допомоги на потреби військових», – сказав голова Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Андрій Салюк.

Як повідомили tvoemisto.tv у прес-службі Львівської міськради, 1916 року у Львові була встановлена статутя лицаря. Її зробив скульптор Ян Юліуш Нальборчик. Статуя розміщувалась на Гетьманських валах у спеціальному павільйоні, спроектованому Вітольдом Долинським. Нині Львівський Лицар зберігається у приміщенні Львівського історичного музею у холі Чорної кам’яниці на площі Ринок.

«Львівський Лицар – це добра історія 1916 року, яка сьогодні нас надихає на нові зрушення. Думаю, ця акція збере не один мільйон додаткових коштів, які будуть використані на убезпечення наших вояків, щоб хлопці могли воювати», – розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

Фото з Facebook Романа Зілінька

Учасник АТО, поранений на Сході львів’янин Тарас Милян розповів на відкритті Львівського Лицаря, що завдяки волонтерам та активним львів’янам військові на Сході відчувають підтримку громади: «Повірте, вона дуже багато значить. Коли ти там тривалий час не маєш якоїсь звісточки, і приходять приємні новини про передачі допомоги для наших бійців, чи то Збройних сил, чи Національної гвардії, це дуже багато значить. Почуття переповнюють».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!