У Львові встановили зовнішній ліфт на фасаді історичної будівлі, де працює школа

5760 0
Ліфт встановили за кошти з обласного бюджеті, зі слів директорки вартість за тендером – 1,7 мільйона гривень.
Фото з допису на Фейсбук Юліан Чаплінський

Фото з допису на Фейсбук Юліан Чаплінський

На будівлі школи-інтернат №100 у Львові, де навчаються незрячі діти, встановили зовнішній ліфт. Будівля школи, що на вулиці Франка, 119, є пам’яткою архітектури місцевого значення.

«У нас навчається 73 дитини. Є діти на візочку, є з порушенням опорно-рухового апарату, дитина, яка не може стати на повну стопу, ходить на пальчиках. Є діти, які погано ходять. Будівля давня, сходи тут незручні. Нам звертали на це увагу під час перевірок з Києва. Звертались батьки дітей з ДЦП, які мають порушення зору, вони на візочках. Ми не могли їх взяти до школи. Поставити пандус на всіх сходах у середині було неможливо», – каже у коментарі Tvoemisto.tv директорка Ірина Костецька.

Читайте також: У Львові встановили зовнішній ліфт біля поліклініки на вулиці Чупринки. Фото

Ліфт встановили за кошти з обласного бюджету, зі слів директорки, вартість за тендером становить 1,7 мільйона гривень. У міському управлінні охорони історичного середовища кажуть, що встановлення ліфта погодили. Керівниця закладу пояснює, що ліфт встановили на фасадній частині будівлі, а не на внутрішній через планування кімнат для того, аби вихід з ліфта був у коридор, а не у класну кімнату.  

Ірина Костецька додає, що 80% дітей, які навчаються у школі – тотально незрячі, частина дітей мають глибоке порушення зору. У школі навчаються діти з різних областей країни, у тому числі й з львівської. Переважно учні там і проживають.

Для довідки

Будівлю, що на вулиці Івана Франка, 119, будували для закладу для незрячих фундації графів Єжи Чарторийського та Станіслава Мицєльського. Триповерховий будинок школи збудували у 1900 році у стилі неокласицизму з елементами декору у закопанському стилі на піддашшях. Архітектори Юзеф Каетан Яновський та Людвік Балдвін-Рамулт. На фасаді встановлені дати 1851–1901 (роки заснування Закладу для сліпих та перенесення його на вул. св. Софії, так раніше називалась вулиця Івана Франка). До школи примикає невеликий парк з кількома господарськими будинками і невисоким курганом.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!