У Львові вулицю Менделєєва пропонують перейменувати на честь хіміка Гладишевського

8818 0
Львівський професор щодня ходив сьогоднішньою вулицею на хімічний факультет.
Фото/pslava.info

Фото/pslava.info

У Львові вулицю Менделєєва, названу на честь російського хіміка Дмітрія Менделєєва, пропонують перейменувати на вулицю професора Євгена Гладишевського. Таку ініціативу запропонував хімічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, повідомив на своїй сторінці декан Григорій Дмитрів.

Читайте також: Маріупольська і Орвела замість Козланюа і Чехова. Як у Львові планують перейменувати вулиці

«Вчена рада хімічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка підтримує ініціативу щодо перейменування вулиць міста Львова, названих іменами російських діячів. Слід позбутися маркерів «русского міра», а натомість вшановувати видатні українські постаті, пов’язані зі Львовом. Пропонуємо перейменувати вулицю Менделєєва, названу на честь російського хіміка Дмітрія Менделєєва, який не мав жодного стосунку ні до Львова, ні до України, на вулицю професора Євгена Гладишевського», – написав він.

Євген Гладишевський одержав атестат зрілості як випускник Першої гімназії у Львові, був студентом Львівського політехнічного інституту, закінчив навчання у Львівському університеті імені Івана Франка, де пропрацював 65 років. Зі слів декана Григорія Дмитріва, родина Гладишевських проживала на площі Івана Франка, відтак, щоденна дорога Євгена на хімічний факультет на вулиці Кирила і Мефодія пролягала сьогоднішньою вулицею Менделєєва.

Зазначимо, що Євген Гладишевський – видатний львівський вчений, хімік, заслужений діяч науки, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, голова Комітету кристалографів України, професор Львівського університету. Зробив вагомий внесок у розвиток вітчизняної та світової науки в галузі кристалохімії неорганічних сполук. Один із засновників і керівників феномену – Львівської наукової школи «Кристалохімія», доробок якої становить 20% світових досягнень у галузі, охоплює понад 200 успішних вчених.

Читайте також: Вулицю Чайковського у Львові пропонують перейменувати на честь Маркіяна Іващишина

Дійсний член Наукового товариства Шевченка, один з перших виступив у 1989 році з пропозицією відновлення його діяльності у Львові. Очевидець й учасник подій міжвоєнного періоду на Закарпатті, чиї спогади були використані для створення документального фільму «Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939». Почесне звання «Шляхетна львівська родина» (2018 рік) присвоєно родині Гладишевських за вагомий внесок кількох поколінь родини у розвиток наукового і культурного середовища Галичини.

Нагадаємо, що у Львові група ініціаторів виступила з пропозицією перейменувати понад тридцять вулиць, які названі на честь російських діячів. Натомість вулиці пропонують назвати іменами українських видатних постатей. Це планують зробити у травні, до Дня міста. Зараз над перейменуванням працює спеціальна комісія, під керівництвом першого заступника міського голови. Які саме вулиці пропонують перейменувати, читайте тут.

Фото зі сторінки Григорія Дмитріва


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!