Політична реклама

У Львові видали словник міського "лексикону"

2007 0
У Львівській політехніці презентували нове мовознавче видання Інституту українознавства НАН України «Лексикон львівський: поважно і на жарт».

У цій праці українські мовознавці зафіксували особливості мовлення у місті Львові у ХХ столітті. Відтепер місто Лева може похвалитись наявність власного словника.

Ще у 2009 році колективом авторок була видана книжка «Лексикон львівський: поважно і на жарт», в якій опубліковані дослідження не тільки львівської ґвари, а й повсякденної мови львів’ян ХХ століття. А цього року вийшло друге, розширене видання, на третину доповнене новими матеріалами.

За словами завідувача відділу української мови Інституту українознавства Наталії Хобзей, спочатку словник мав бути невеликим. Але згодом, під час роботи над його наповненням, автори зрозуміли, що потрібно гідно репрезентувати не тільки ту мову, яку зараз називають ґварою, а й ту мову української інтелігенції, яка була до війни. Тож друге видання вийшло більшим за обсягом і більш повно репрезентує мову.

Джерелами для поповнення словника стали насамперед власні спостереження авторок за словниковим фондом мовців рідного міста, а також художня та мемуарна література авторів-львів’ян.

Словник можна придбати в книгарнях міста.

Джерело: ЗІК


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!