У Львові виготовлятимуть паливо з опалого листя. Оновлено

10239 0
У Львові реалізують проект «Міська експериментальна програма виробництва пелет із зелених відходів». У місті збирають сировину для виготовлення пелет, які можна буде використовувати як тверде паливо. Наразі вивчають ефективність такого палива, а у грудні презентуватимуть результати і обговорять, як місто може його використовувати.
Фото: moesonce.com

Фото: moesonce.com

Про це tvoemisto.tv повідомив начальник відділу інновацій, програмного аналізу та програмування КП "Адміністративно-технічне управління" Львівської міської ради Василь Левчишин. З його слів, це – однорічний проект, під час якого міські чиновники мають намір дослідити, наскільки ефективна сировина, яку можуть зібрати у Львові, та вивчити досвід польських міст у використанні такого палива.

"Йдеться про опале листя, траву, залишки деревини, з яких виробляють пелети. Зараз триває процес збору сировини, аби дослідити її на предмет ефективності. Фактично, це експериментальна програма. Подивимось, наскільки це буде ефективно. У світі таке паливо використовують як на великих електростанціях, так і на невеличких котельнях", – сказав Василь Левчишин.

«Цей проект готовий до застосування на практиці. Він стосується теми раціонального поводження із зеленими відходами. Це питання багато років турбує Львів. Адже ми щороку стикаємося із проблемою спалювання опалого листя та інших зелених відходів, а це викликає численні нарікання мешканців», – розповів директор КП «Адміністративно-технічне управління» Тарас Вітик.

Реалізація такого проекту, каже він, дозволить у майбутньому раціонально використовувати зелені відходи міського комунального господарства для виготовлення альтернативного палива. Крім того, проект передбачає придбання спеціальної техніки, яка дозволить суттєво поліпшити процес збору та переробки зелених відходів.

«Саме придбання техніки є тією особливістю, яка суттєво відрізняє цей проект від багатьох інших, зосереджених головним чином на питаннях технічної допомоги. Важливим є також те, що техніку нам буде надавати український виробник», – зауважив чиновник.

Проект також передбачає збір зелених відходів з території міста та їх переробку з використанням придбаної техніки.

Зелені відходи – траву зі скошених газонів, опале листя та відходи від технічного обслуговування парків та інших зелених зон – збиратимуть протягом шести місяців.

Підсумкова конференція проекту відбудеться у Львові у грудні цього року, де обговорять можливості подальшого використання пелет. Проект фінансується програмою польського співробітництва з розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща у 2014 році.

Читайте також: 6 альтернатив газу для львів'ян. поради експерта


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!