У Львові викрили групу злочинців, які продавали фальшиві ПЛР-тести

1672 0
Фальсифіковані документи використовували для безперешкодного перетину кордону, а також для ухилення від 14-денної самоізоляції.
ФОТО: FREEPIK.COM

ФОТО: FREEPIK.COM

На Львівщині заблокували схему фальсифікації результатів ПЛР-тестів. Група злочинців підробляла результати досліджень, QR-коди, бланки та печатки установ, які виконують лабораторні дослідження. За висновками експертів, дії зловмисників могли сприяти поширенню пандемії Covid-19 та зашкодити іміджу України на міжнародній арені.

Як повідомляє пресслужба СБУ, організатори надавали послуги з оформлення документів для виїзду за кордон. Як додаткову «послугу», вони пропонували клієнтам готові ПЛР-тести з «негативним» результатом. Фальсифіковані документи використовували для швидкого та безперешкодного перетину кордону, а також для ухилення від обов’язкової 14-денної самоізоляції після в’їзду в Україну.

Читайте також: Львівщина у лідерах за темпами вакцинації від Covid-19

Схема почала діяти фактично з початком пандемії у 2020 році. Довідку підробляли впродовж доби. Її вартість сягала від 600 до 800 грн, залежно від рівня якості фальшивки (довідки з QR-кодом та бланками певних установ оцінювалися дорожче). Протягом місяця зловмисники виготовляли клієнтам до 200 підробок.

Як уточнюють у поліції Львівської області, у межах відкритого кримінального провадження за ч. 3 ст. 190 (шахрайство, вчинене шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) Кримінального кодексу України, провели санкціоновані обшуки. Правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку, підроблені довідки українською та польською мовами, чорнові записи, печатки українською та арабською мовами, а також інші речові докази. За скоєне зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Нагадаємо, що у травні цього року Яворівський районний суд Львівської області визнав винним чоловіка у підробці негативного результату ПЛР-тесту на Covid-19 і призначив 850 грн штрафу. Перед тим обвинувачений, перебуваючи за місцем свого проживання, за допомогою комп’ютерної техніки виготовив висновок дослідження на Covid-19 з негативним результатом.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!