У Львові викрили «схему», під час якої зібрали 2,5 млн грн на будівництві неіснуючих квартир

1312 0
Одна з потерпілих унаслідок такої афери – військослужбовиця ЗСУ.
Фото: ria.com

Фото: ria.com

 У Львові викрили шахрайську «схему», у межах якої зловмисники зібрали майже 2,5 млн грн за будівництво неіснуючих квартир. Організатору та спільникам повідомили про підозру. Одна з потерпілих – військослужбовиця ЗСУ – нагороджена «Сталевим хрестом» і наразі проходить лікування після поранення на Бахмутському напрямку. 

Джерело: департамент стратегічних розслідувань Націполіції України

За даними слідства, у 2017 році організатор налагодив «схему» з обману громадян під виглядом будівництва житла. Для створення ілюзії серйозної компанії чоловік орендував офісне приміщення, в якому проводили «бізнесову» діяльність. За його планом створювали будівельні кооперативи, а в інтернеті розміщували оголошення про продаж квартир з візуалізацією майбутніх об’єктів.

Читайте також: Львівський забудовник зводить житло поблизу аеропорту у зоні з обмеженнями. В облраді заявили про перевірку

Клієнти укладали договори на придбання нерухомості та передавали кошти організатору, який не вносив їх на банківські рахунки та розпоряджався на власний розсуд. Для створення ілюзії на ділянці, яка була у власності кооперативу, без жодних дозвільних документів розпочинав роботи з будівництва. На одному з етапів протиправного будівництва за судовим позовом інспекції Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю у Львові суд ухвалив рішення знести самочинний об’єкм. Організатор, будучи головою кооперативу, задля уникнення арешта на майно та не бажаючи відшкодовувати потерпілим кошти, вдався до продажу землі третій особі. Проте у 2021 році на земельну ділянку наклали арешт.

Влітку 2022 року оперативники та слідчі провели ряд санкціонованих обшуків, в ході яких виявили печатки, договори щодо передачі коштів потерпілими, квитанції, платіжні доручення, банківські документи, цифрові носії інформації, «чорнові» записи. 5 січня організатору та чотирьом спільникам повідомили про підозру за ч. 4 ст. 190 (шахрайство), ч. 1, ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. Фігурантам може загрожувати до 12 років позбавлення волі. Наразі вирішують питання про обрання запобіжних заходів усім підозрюваним.

Читайте також: Понад десяток дерев пошкодили невідомі на «Кортумовій горі» у Львові

Нагадаємо, що напередодні колишньому керівнику Державної прикордонної служби України повідомили про підозру у зловживанні владою та службовим становищем. За даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, він нібито у 2019 році провів «заміну» призначених для прикордонників квартир у Львові, надавши натомість житло у Львівській області. За такою схемою вдалося зекономити понад 10 мільйонів гривень.

Ольга Коваль

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!