У Львові майже з усіх пам’яток культурної спадщини усунули радянський напис

1013 0
Загалом у місті повинні «декомунізувати» ще 10 охоронних дощок.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові з 33 охоронних дощок старого зразка, що розміщені на пам’ятках культурної спадщини, усунули напис «Українська Радянська Соціалістична Республіка». Про це розповів заступник начальника управління охорони історичного середовища Георгій Корнєєв, пише ЛМР.

«Написи усуваємо спочатку абразивним методом. Оскільки ці дошки виготовлені зі спеціального скульптурного сплаву, то після затирання на місці напису з’являється світла пляма. Її зафарбовуємо. А перед тим, як наносити фарбу, використовуємо армовану стрічку, яка закриває всі нерівності», – пояснив Георгій Корнєєв.

Читайте також: На Львівщині майже 200 радянських об’єктів хочуть позбавити статусу пам’яток історії. Які у Львові

В управлінні охорони історичного середовища зазначили, що самі дошки демонтовувати недоцільно, оскільки вони міцні і належно ознаковують статус будинку. А також мають елементи української айдентики: їх стилістика опрацьована у 1970-х роках на основі шрифтів та орнаментів, які розробив видатний український графік Георгій Нарбут. Єдиним написом, що підлягає декомунізації, є напис «Українська Радянська Соціалістична Республіка».

Загалом у Львові залишилось «декомунізувати» ще 10 охоронних дощок: 5 – у Галицькому, 4 – у Франківському та 1 – у Сихівському районах міста. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!