У супермаркетах з полиць зникла сіль. Чи буде дефіцит на Львівщині

12459 0
Дрогобицька солеварня забезпечує сіллю Львівщину, натомість, щоб виробляти сіль для решти України, у підприємства надто малі потужності.
Фото: handmadeliuta.com

Фото: handmadeliuta.com

Із полиць українських супермаркетів зникає сіль, оскільки найбільше солевидобувне підприємство Європи – ДП «Артемсіль», що розташоване у місті Соледарі на Донеччині, зупинило роботу через бойові дії. У Львові у деяких мережах сіль у продажі хоч і з’являється, та її швидко розкуповують. У інших – товару взагалі немає.

Наприклад, у деяких магазинах мереж «Близенько» та «Сільпо»:

На сайті «АТБ-Маркет» теж повідомляють про відсутність у продажу солі у деяких магазинах мережі.

 

 

Водночас на Львівщині працює одне з найдавніших підприємств Європи – Дрогобицька солеварня. Хоча, за словами заступника директора заводу Ігоря Нащочича, у підприємства надто мала потужність, щоб наразі забезпечувати всю Україну, для Львівської області солі має вистачити.

Читайте також: На Львівщині збудують завод з виробництва солі

«У нас мала потужність. Зараз будемо виходити на 54-55 тон в місяць. Це максимальні можливості для нас. Підприємство «Артемсіль» виробляло в рік півтори мільйона тон. Ті обєми, що вони виготовляли за день, нам потрібно робити 25 років», – каже він у коментарі Tvoemisto.tv.

Ігор Нащочич додає, що для того, аби збільшити виробництво, потрібно вкладати великі кошти. Варто також проводити газ та встановлювати великі павни, оскільки сіль у Дрогобичі варять на дровах, хоча й це не дуже дешево обходиться.

«Наразі ми не піднімали ціну, у нас вартість 18 грн за пачку (750 грам). Напевно, ціна мала би піднятися, бо в наше підприємство потрібно вкладати кошти. Бізнес, який працює, може брати кредитні гроші, натомість ми, як державне підприємство, цього зробити не можемо. Працюємо з тим, що самі заробляємо», – говорить він.

Додамо, що Дрогобицька солеварня забезпечує сіллю Львівську область, постачає у Дрогобич, Стрий, Самбір, також у мережі магазинів «Рукавичка» (ТОВ «Львівхолод»), «Арсен», «Сільпо» (лише у Львові). Тож в регіоні дефіциту солі виникнути не мало би.

Читайте також: Львівщина може забезпечити сіллю пів України, але будуть проблеми з олією

Нагадаємо, що раніше експерт продовольчого ринку Іван Стефанишин Tvoemisto.tv повідомляв, що Львівщина може забезпечити сіллю половину України, бо родовище, з яким працюють у Дрогобичі, йде від Польщі до України і Румунії. Воно одне з найбільших, проте нерозроблене. З його слів, для нашого регіону проблеми не буде, якщо до справи підійти правильно. Детальніше читайте у матеріалі.

Юлія Осим

Фото «Твого міста»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!