У Львові за допомогою спецприлада визначатимуть аварійність дерев

1188 0
Прилад за допомогою сенсорів відтворює, що відбувається всередині дерева і показує порожнини.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

У Львові придбали імпульсний томограф «Арботом», який може виявляти аварійність дерев, його деформації та пустоти. Про це інформують у Львівській міськраді. 

Читайте також: У Стрийському парку висадили понад 70 нових дерев

«Він показує структуру дерева всередині, і може показати ймовірність, в яку сторону дерево може впасти, якщо воно аварійне. Або ж навпаки, покаже, що дерево здорове і міцне», – каже керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

Маючи інформацію про дерево всередині, можна вирішувати, чи потрібно його зрізати. 

Перш за все у Львові перевірятимуть дерева, які є близько до вулиць, де великий потік людей, та 100-літні дерева в парках, які мають цінність для міста. 

Дерева, яким більше 60 років, усі мають якісь деструкції, але це не означає, що їх потрібно вирізати, стверджує Сладкова. Вони можуть жити й довше, але потрібно перевіряти динаміку деструкцій. 

Читайте також: Уроки буревію або що варто змінити у підході до утримання дерев у Львові

Перевірка дерева відбувається таким способом, що на стовбур вішають вісім сенсорних датчиків, а пристрій вимірює швидкість проходження звуку між кожною парою сенсорів. Якщо щільність висока, то деревина здорова, а якщо навпаки низька – в дереві є гниль чи деструкція. 

Зазначимо, що вартість томографа «Арботом» становить 300 тисяч гривень. Станом на сьогодні Львів – друге місто в Україні, яке придбало такий пристрій для обстеження стану дерев.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!