У Львові за місяць обікрали 54 квартири. Як вберегтися?

4942 0
Традиційно в новорічно-різдвяні свята, коли люди їздять у гості до рідних, в їхні домівки прокрадаються злодії. Зима для зловмисників – гарячий сезон, тому кількість квартирних пограбувань у цю пору суттєво збільшується.

Якщо ви не маєте грошей, аби замовити послуги спеціалізованих охоронних фірм, міліціянти радять потоваришувати з сусідами, особливо якщо вони – бабусі-пенсіонерки, які своєю увагою точно не оминуть підозрілих людей у будинку та правоохоронців викликати зможуть, пише Львівська пошта.

Як розповіла речниця міліції Львова Яна Захаревич, торік під час новорічно-різдвяних у грудні 2013-го сталися 62 квартирні крадіжки, а вже в січні 2014-го – 80! У грудні цього року вже обікрали 54 квартири містян.

Так, на Миколая, 19 грудня, впродовж доби злодії влізли до п’яти квартир на вулицях Виговського, Масарика, Сорочинській, Хмельницького і Тернопільській. Зловмисники потрапляли в помешкання двома способами: через вікна, витиснувши з них скло, та через вхідні двері, бо змогли підібрати ключі до дверних замків.

Вже наступного дня –  20 грудня –  у місті обікрали шість квартир: на проспекті Червоної Калини, на вулицях Караджича, Пильникарській, Шевченка та Івасюка (м. Винники), Величковського. Здебільшого в домівки “домушники” проникали, підібравши ключі до дверей, а також залазили через вікна першого поверху, розбивши їх. У неділю, 21 грудня, злодії вдерлися до двох квартир на вулицях Єфремова та Коціловського.

Як злодії потрапляють у помешкання?

Як розповів Сергій Зюбаненко, начальник міліції міста, у свята у Львові, окрім місцевих крадіїв, працюють і “гастролери”. Міліціонери інформують про це львів’ян, адже їхня пильність – найважливіша для профілактики злочинів. Та й відключення світла, які тепер так часто бувають у Львові, лише на руку крадіям, оскільки саме в районах, де темно, обкрадають найбільше квартир.

“Коли йдете з дому – пильнуйте, чи не залишили відчинену кватирку, бо грабіжники стежать за такими оселями. Поки ви гуляєте з дитиною, вони можуть обікрасти ваш дім. Якщо надовго їдете з міста – просіть сусідів, аби вони наглядали за житлом, забирали з поштової скриньки кореспонденцію. Бо якщо її назбиралося – це знак того, що вдома нікого нема. Звісно, можна замовити послуги охоронних фірм, проте вони доволі дорогі”, – каже Сергій Зюбаненко.

З його слів, навіть металеві двері… не гарантують захисту квартири. Якщо вони китайського виробництва – грабіжники легко зламають замок навіть відкривачкою для консерв. Пластикові вікна, хоч і кватирки не мають, теж легко дозволяють проникнути у квартиру, якщо витиснути з них скло. У грабіжників є для цього спеціальні інструменти, тож скло бити не треба – механізми під тиском пошкоджуються і воно випадає.

“Найчастіше грабіжники потрапляють у квартиру, зламавши замок. Вони нині складні, тож зловмисники не намагаються їх відкривати – просто ламають. Якщо раніше крали здебільшого техніку, то зараз цуплять золото і гроші. Краще їх тримати в банківських сейфах, якщо маєте велику суму”, – зазначає Сергій Зюбаненко.

Зі слів головного міліціонера Львова, під час зимових свят за день обкрадають дві-п’ять квартир. Звісно, це офіційні цифри, адже чимало людей не звертаються до міліції. Розкрити правоохоронцям вдається лише третину зареєстрованих злочинів.

“Є певні труднощі в розкритті. Якщо крадуть лише гроші – їх витрачають, отож уже нема речових доказів. Навіть якщо ми знаємо, що крадіжку скоїла певна особа, довести це дуже важко. Злочинці хитрі: холодильники-телевізори не виносять, а крадуть лише те, чого швидко можуть позбутися”, – каже Сергій Зюбаненко.

Міліціонер зазначає, що люди часто думають: якщо заховають гроші в книжку, сервіз, крупу чи шафу з одягом, то грабіжник їх не знайде. Проте їхня психологія працює навпаки, тож можуть перевернути всю квартиру, а на видне місце не глянуть.

“Минулої весни був випадок у Львові, коли грабіжники “перерили” абсолютно все вдома, повиносили деякі речі, проте грошей не знайшли. Коли ж власники прийшли додому, то побачили їх просто на столі, де ті спокійно собі лежали”, – каже Сергій Зюбаненко.

З його слів, до злочину “домушники” готуються не день і не два, тож точно знають, коли господарів не буде. Але бувають випадки, коли самі власники затримують неуважних крадіїв і вже чекають, коли міліція їх забере.

“Якщо, до прикладу, вночі чуєте, що хтось намагається прокрастись у ваш дім, телефонуйте одразу на 102, вмикайте світло та піднімайте галас. Головне в такому випадку – не панікувати, а бути готовим давати відсіч”, – запевняє головний міліціонер Львова.

Традиційно найбільше крадіжок скоюють у період відпусток і свят, коли люди їдуть відпочивати. У цей час квартири залишаються без нагляду, чим і користуються злочинці. На свята кількість квартирних крадіжок збільшується приблизно на 15%. Обкрадають квартири найчастіше з 12.00 до 16.00, з 19.00 до 23.00 та з 00.00 до 3.00, інформує сайт міліції Львівщини.

Майже 60% квартирних крадіжок скоюють за “наводкою”, тому дуже важливо, щоб злодії не знали, коли вас нема вдома, які цінності маєте у своєму помешканні. У більшості випадків “домушник” не забереться у квартиру, коли не буде переконаний, що господарі залишили її на тривалий час. Отже, коли вирушаєте у відпустку, виїжджаєте до родичів – не розповідайте про це без потреби.

Злодії, як правило, потрапляють до чужої квартири через вхідні та балконні двері, вікна і кватирки. Найнадійніше – захистити домівку сигналізацією з підведенням до пульту централізованої охорони. Для її встановлення звертайтеся до територіального підрозділу Державної служби охорони. У квартирах, які були під охороною, крадіїв затримують у 99%. У випадках, якщо злодіїв не затримували, підрозділи охорони компенсували власникові квартири збитки від крадіжки. Якщо довіряєте сусідам – домовтеся з ними про спільну охорону домівки.

Якщо ви тільки отримали квартиру в новому будинку, досвідчені криміналісти радять не квапитися з заміною вхідних дверей на украплені – це може викликати небажану цікавість сторонніх. Найкраще, не замінюючи передніх, одразу ставити міцні другі двері, але так, щоб петлі були заховані, інакше зловмисники можуть їх спиляти.

Можна встановити металеві двері, але монтаж провести так, щоби злодії не могли підчепити їх ломом. Коли двері виготовлені з тонкого листового заліза, злочинці легко можуть відкрити їх, як консервну банку. Тож зміцніть такі двері додатковим захистом: приклейте зі середини на сталевий лист епоксидною смолою плитку або листок нержавіючої сталі. Надійно, коли вхідні двері мають два замки.

Вікна та балконні двері необхідно прикрити металевими ґратами. Особливо це стосується помешкань, розташованих на першому та останньому поверхах, до вікон яких підведені пожежні драбини чи поблизу яких ростуть дерева. Кримінальна практика свідчить: квартирні злодії мають звичку розвідувати місце майбутнього злочину. За найменшої пі­дозри щодо сторонньої людини, яка довгий час без діла тиняється біля вашого будинку, повідомте свого дільничного або зателефонуйте до чергової частини міліції.

Злодії-початківці здебільшого працюють методом “подзвонювання”: з 9.00, коли господарі на роботі, вони почергово дзвонять в усі помешкання, проникаючи в ті, у яких ніхто не відповідає. Інколи ми самі допомагаємо злодіям розгледіти, що робиться в наших домівках, до прикладу, не заслоняємо шторами вікна, крізь які можна роздивитися помешкання. Надзвичайно важливо не розголошувати, яка побутова техніка та цінні речі є у вашому домі. Не запрошуйте в гості будь-кого. Про це повинні пам’ятати й ваші діти.

Коли до вашої квартири під певним приводом (“дезінфекція”, “слюсар”, “встановлення кабельного телебачення”) прийде навідник, то, навіть на хвилину впустивши його на поріг, даєте змогу оцінити систему засуву та наявність сигналізації. Ваш ворог – непомірна довірливість.

Значно зменшує ймовірність квартирної крадіжки присутність у помешканні собаки. Повідомляйте в міліцію про всіх підозрілих людей у будинку, намагайтеся запам’ятати тих, хто виносить речі з чийогось помешкання, прикмети підозрілих осіб, номери автівок і їх марки та інформуйте про це працівників міліції.

Відмовляйтеся від пропозиції незнайомців (особливо осіб циганської національності), які хочуть поворожити у вашій квартирі, перепеленати дитину, напитися води тощо. Як правило, такі відвідини завершуються крадіжками. Якщо відвідувача ви не знаєте і він відрекомендувався представником якоїсь служби, до якої ви не зверталися, перевірте його посвідчення. Коли виникли сумніви – телефонуйте у службу, попросіть його зайти іншим разом, зверніться в міліцію, покличте на допомогу сусідів.

Великі суми надійно тримати в банківських установах. Обов’язково майте записані номери цінної апаратури, зробіть маркування особливо вартісних речей. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!