У Львові закрили справу про зникнення стародруків з картинної галереї

1494 0
Поліція розслідує справу ще з 2017 року, але її закрили через закінчення терміну давності.
Фото:museum-rogatyn.at.ua

Фото:museum-rogatyn.at.ua

Кримінальне провадження щодо обвинувачення колишньої очільниці відділу Музею мистецтва староукраїнської книги ЛНГМ ім. Б.Г. Возницького Лариси Спаської закрили у Галицькому районному суді Львова. Її підозрювали в тому, що вона допустила порушення посадових обов'язків, що призвело до втрати музейних предметів. Про це повідомляють «Наші Гроші. Львів» з посиланням на ухвалу Галицького районного суду від 17.01.2023 року.

Провадження було відкрито у січні 2017 року. Справу закрили через закінчення строку давності, який остаточно збіг 3 січня 2023 року. Цим скористався захист обвинуваченої та наполягав на закритті кримінального провадження.

«Попри те, що кримінальне провадження закрили через строки давності, це не означає, що обвинувачену визнано невинною. Просто закінчився термін, за яким можна її притягнути до кримінальної відповідальності», – повідомила речниця Львівської обласної прокуратури Адріана Дмитренко.

Як пишуть «Наші Гроші», наразі директор картинної галереї Тарас Возняк відмовляється коментувати справу, і розповідає, що лише від журналістів дізнався, що музей, попри закрите провадження, може подати цивільний позов щодо збитків. Такий позов музей може подати до тої ж Лариси Спаської, адже жінка за 5 років розслідування справи залишилась єдиною підозрюваною.

«Закриття справи за терміном давності дає музею право у порядку цивільного судочинства звертатись з позовом про відшкодування збитків, які музей отримав внаслідок недбалої роботи обвинуваченої. Але недбалість обвинуваченої все одно треба довести», – наголосила речниця прокуратури.

Читайте також: У Львові судитимуть працівницю музею через втрату старовинних друків

Раніше прокуратура надіслала обвинувальний акт проти Лариси Спаської до суду 31 серпня 2022 року. Тоді попри розслідування, яке тривало з початку 2017 року, слідству не вдалося нічого виявити. Ні час зникнення книг, ні їхнє місцезнаходження. Не вдалося повернути жодної зниклої книги, як і довести чиюсь вину.

Нагадаємо, що слідство у справі зникнення понад 400 цінних книг із Музею мистецтва давньої української книги триває з 2017 року. Тоді новопризначений директор галереї Тарас Возняк заявив про рекордну крадіжку стародруків із музею – понад 400 музейних предметів, частина з яких була підмінена.

У січні 2017 року керівництво Львівської національної галереї мистецтв заявило про зникнення із Музею мистецтва давньої української книги майже ста кириличних стародруків. Пізніше стало відомо, що зниклими є 455 експонатів. Тоді, за словами Возняка, періодично до галереї зверталися митники або прикордонники з вилученими на кордоні книгами, однак серед них не було жодного видання, яке зникло з музею.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!