У Львові запрацювала мережа комунальних реабілітаційних кабінетів

3358 0
Цьогоріч у медичних закладах Львова за районним принципом відкрили кабінети фізичної реабілітації для тих, хто через важкі захворювання чи травми втратили рухові функції.
фото: health-ua.com

фото: health-ua.com

Кабінети фізичної реабілітації запрацювали з кінця листопада у 2-й (вул. Симоненка, 4), 4-й (пр. Червоної Калини, 68), 5-й (вул. Виговського, 32), 6-й (вул. Медової Печери, 1) міських поліклініках, неврологічних відділеннях 5-ї (вул. Чупринки, 45) і 8-ї (вул. Навроцького, 23) міських лікарень та поліклінічних відділеннях №1 (вул. Хімічна, 7а) і №2 (вул. Мазепи, 25) 1-ї міської лікарні. Тут пацієнти після виписки зі стаціонару можуть продовжити лікування за місцем свого проживання. Про це повідомляють у прес-службі міськради.

Створення першої в Україні мережі комунальних реабілітаційних кабінетів стало продовженням проекту, у межах якого минулоріч  відкрили сучасне реабілітаційне відділення у комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги, в якій лікують пацієнтів після інсультів, різноманітних травм, нейрохірургічних захворювань, що супроводжуються втратою рухових функцій. Там реабілітацію пройшли понад 1 300 хворих. 

Читайте також: В Україні запускають електронну систему охорони здоров’я Е-Health: як це працюватиме

У кабінетах працюють фізичні реабілітологи, які є випускниками інституту фізичної культури, оскільки медичні університети не мають програм підготовки фізичних реабілітологів. Водночас, працевлаштування таких спеціалістів потребує належного вирішення на законодавчому рівні, бо штатні нормативи у галузі охорони здоров’я сформовані так, що ці працівники як спеціалізована галузь не забезпечені гідною оплатою праці.

Нагадаємо, комплекс реабілітаційного лікування передбачає: фізичну реабілітацію, психотерапевтичну та працетерапію (ерготерапію). Процес реабілітації загалом має неабиякий вплив на подальші результати лікування, адже він умовно вирішує три основні завдання: профілактує ускладнення, максимально відновлює порушені внаслідок травм чи захворювань рухові функції та забезпечує оптимальний рівень самостійного функціонування організму.

Опублікувала Наталія Середюк

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!