У Львові запускають е-квиток. Чи подорожчає проїзд у громадському транспорті з 13 січня

21312 0
Коли у Львові забезпечать можливість безготівкової оплати для усіх пасажирів, тоді квиток у водія коштуватиме 15 гривень.
Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

На першому етапі запровадження е-квитка вартість проїзду у громадському транспорті Львова під час купівлі квитка готівкою у водія залишиться незмінною і становитиме 10 гривень. Згодом разовий проїзд у громадському транспорті Львова зв розрахунку готівкою коштуватиме 15 гривень. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив керівник департаменту міської мобільності та вуличної мережі ЛМР Олег Забарило.

З четверга, 13 січня, у Львові почнуть поетапне запровадження електронного квитка – системи безготівкової оплати за проїзд у громадському транспорті. Спершу зміни стосуватимуться лише пасажирів, які мають пільги. Згодом у першому кварталі 2022 року – усіх решта.

Читайте також: Із 13 січня пільговики не зможуть їздити у транспорті Львова без е-квитка

«Систему запроваджуємо поетапно. Зміни з 13 січня стосуватимуться виключно пільгових категорій пасажирів. Впродовж першого кварталу 2022 року ми поетапно будемо переходити на безготівкову оплату. Коли ми забезпечимо можливість безготівкової оплати для усіх пасажирів, тоді буде діяти норма, за якою у разі придбання квитка у водія, його вартість становитиме 15 гривень. Тож 13 січня вартість проїзду буде незмінною – 10 гривень за одну поїздку», – зазначив він.

Нагадаємо, що із 13 січня 2022 року пільговики у громадському транспорті Львова не матимуть можливості їздити за пенсійними посвідченнями. Їм потрібно буде мати картку «Леокарт» та завалідувати її. Лише тоді людина матиме право пільгового проїзду. Впродовж кількох перших тижнів після запровадженню змін пільговиків не штрафуватимуть, згодом, якщо пільговик не завалідує свою картку, йому потрібно буде оплатити штраф, або ж їздити оплачуючи повну вартість проїзду.

Читайте також: Стало відомо, скільки у Львові може коштувати електронний квиток

Повний перелік локацій, де у Львові можна оформити пільгові транспортні картки, дивіться тут.

Впродовж перших чотирьох місяців 2022 року усім пільговикам, які звернулися за оформленням пільгової картки на проїзд, її мають видати.

Після введення е-квитка має змінитись підхід до фінансування усього громадського транспорту. Зокрема, дотації для комунальних «Львівелектротрансу» і АТП-1 мають розраховувати за показниками, які надавали ці підприємства, а суму компенсації – залежно від вартості кілометра роботи автобуса. Окрім цього, система мала б стати прозорою – кожен пасажир має валідувати картку. Зміняться також тарифи, для мешканців мають створити застосунок та мережу з продажу карток. Tvoemisto.tv з’ясувало, на якому етапі процес впровадження е-квитка сьогодні і коли система врешті запрацює.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!