У Львові затвердили концепцію розвитку громадського транспорту та паркування

2726 1
Проблеми з паркуванням у місті пов’язують із недосконалістю правил дорожнього руху та транспортного законодавства, особливістю історичної забудови Львова, а також із низьким рівнем свідомості водіїв.
Фото: wikimapia.org

Фото: wikimapia.org

Виконком міської ради сьогодні, 14 червня, погодив Концепцію розвитку громадського транспорту Львова та паркування у Львові. 

Читайте також: Львів’ян просять долучитись до опитування про мобільність у Львові

«У ранковий піковий час Львів має потребу у перевезенні 150 тисяч мешканців, однак наявний рухомий склад громадського транспорту має змогу перевезти лише 127,7 тисяч пасажирів. Серед основних причин – недостатня кількість рухомого складу, слабка пріоритезація громадського транспорту у місті та порушення водіями правил зупинки та стоянки, що часто стає причиною затримок трамваїв та тролейбусів», – пояснюють автори концепції.

Проблеми з паркуванням у місті пов’язують із недосконалістю Правил дорожнього руху, правил, що дозволяють паркування на тротуарах, законодавчі обмеження роботи евакуатора, особливості історичної забудови Львова та високий рівень урбанізації, а також те, що більшість адмінбудівель розташовані у центрі міста, що стають місцями притягання великої кількості людей. Крім цього, автори концепції відзначають й недостатній рівень свідомості водії. 

Тож громадський транспорт мають зробити привабливішим для більшості пасажирів, зупинити автомобілізацію та впрорядкувати вуличне паркування.

Читайте також: Місто коротких відстаней. Як розробляють План сталої мобільності для Львова

Серед основних тез концепції – створення, де це можливо, виділених смуг для громадського транспорту та їх огородження делініаторами, збільшення кількості комунального транспорту й розвиток мережі електротранспорту, впровадження е-квитка й оптимізація маршрутної мережі.

Для паркування у концепції передбачили формування зон паркування, інвентаризацію наявних паркомісць у межах першої, другої, третьої, четвертої та п’ятої зон паркування і розробку схем організації дорожнього руху вулиць, які входять у ці зони, облаштування майданчиків «паркуйся і їдь» із організацією руху громадського транспорту до цих майданчиків. Також концепцією пропонують впорядкувати тарифну політику та переглядати тарифи на паркування не рідше ніж раз на два роки. Платне вуличне паркування має знизити рівень автомобілекористування у місті.

Читайте також: Побороти затори. Що може змінити Інтегрована концепція розвитку у Львові

Зони паркування:

  • Перша зона (5 хв. ходьби пішки до ратуші – висока вартість години паркування)
  • Друга зона (1-15 хв. ходьби пішки до пл. Ринок – дешева перша година, наступні години матимуть відносно високу вартість паркування. Зона призначена для перехоплення авто в межах Малого транспортного кільця)
  • Третя зона (15-30 хв. пішої ходьби до центральної частини міста – призначена для кількагодинного паркування за фіксованого середньою ціною за годину)
  • Четверна зона (охоплює решту частину міста)
  • П’ята зона (паркувальні майданчики навколо автовокзалів, залізничних станцій, аеропортів чи торгових центрів. Перші 1-3 години – безкоштовні, наступні – мають середню ціну).

Зона «паркуйся і їдь» (P+R) передбачає перехоплювальні паркінги на в’їздах у місто для пересадки на громадський транспорт. Вони мають бути безкоштовні або платні, а у вартість входитиме денний проїзний квиток на громадський транспорт. 

У результаті, завдяки реалізації концепції, у місті хочуть покращити транспортну систему, підвищити рівень прибутковості приватного бізнесу у центральній частині, покращити екологічну ситуацію, заохотити інвестиції в місто для будівництва паркінгів тощо. Як зазначив під час засідання заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Андрій Білий, вартість втілення концепції обґрунтують у Плані сталої мобільності, який презентують восени.

Читайте також: (Не)довести Львів до межі. Навіщо місту План сталої мобільності

Додамо, що концепція враховує розроблені раніше Концепції створення впорядкованих паркувальних та пішохідних зон у центральній частині та План дій із розвитку транспорту у Львові до 2020 року.

Вікторія Ейсмунт

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv оголосило у Львові Рік комфортного пересування. Наша редакція закликає ділитись своїм ментальним простором та долучитись до покращення міської мобільності Львова. Свої ідеї та пропозиції можна надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначити «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій. 


Читайте також:
18 Червня, 2019 03:38
Кращий Львів Трамвай має бути відділений жовтою суцільною лінією з обох боків як виділена смуга громадського транспорту, а зупинка і стоянка на крайніх смугах має бути суворо заборонена з дуже високим штрафом. Штрафи потрібно встановлювати 5-10% від вартості авто, і залежно від зони порушення. Видавати винагороду (% від суми штрафу) громадянам за надані відеозаписи з порушеннями правил дорожного руху, та зокрема вимог щодо паркування, та порушення строгої заборони виїзду та простою на трамвайних коліях та смугах руху ГТ. А також збирати штрафи за вчинення ДТП на трамвайних коліях та смугах руху ГТ з блокуванням руху ГТ, усім учасникам кожного ДТП, незалежно від того хто є винуватцем. Заїхав на машині в центр - значить вже став провокатором ДТП, і якщо воно сталося - плати!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!