У Львові затвердили рекомендації для будівництва якісного житла

1498 0
У міській раді кажуть, що не мають можливості впливати на забудовників щодо дотримання цих рекомендацій, утім сподіваються на їхню соціальну відповідальність.
Фото: ЛМР

Фото: ЛМР

Львівська міська рада доопрацювала рекомендації для забудовників, у них тепер йдеться про посилення безпеки – армовані кімнати та парковки-сховища. Учора, 13 травня, під час закритого засідання виконавчого комітету рекомендації затвердили. Презентували рішення в одному зі сховищ, його забудовник облаштував у новому офісному центрі, який збудував на місці заводу на вулиці Стрийській, 48г.

«Підземні паркінги та інші підземні приміщення рекомендують адаптувати для укриття населення в разі виникнення надзвичайних ситуацій. При цьому приміщення укриття – відокремлювати від решти паркінгу, щоб його можливо було обігріти у холодну пору року.  В укриттях також мають забезпечити санвузлами, рукомийниками та розкладними місцями для сидіння. Забудівельники повинні передбачити, щонайменше, два виходи з підземного укриття у протилежні боки будівлі. Ми говоримо про житло, яке має поєднувати європейську якість та ізраїльську безпеку водночас», – пояснює головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Читайте також: Львівський Шанхай. Репортаж з мікрорайону під голоском, який забудовують «вікно у вікно»

Він також додає, що забудовникам рекомендуватимуть будувати армовані кімнати у квартирах багатоповерхівок, як це роблять в Ізраїлі.

«У кожній квартирі рекомендуємо передбачати таку захисну кімнату мінімальною площею 9 кв. метрів. Це не додаткова кімната, а одна з житлових. Її стіни і перекриття мають бути з армованого бетону. Товщина зовнішніх стін – 25 сантиметрів, а внутрішніх 20. Усі кімнати складаються в єдиний стояк», – пояснив він.

Окрім посиленої безпеки, міські управлінці напрацювали ще ряд рекомендацій. Загалом йдеться про 10 пунктів, які мали б суттєво покращити житлове будівництво, зробити будівлі більш зручними. Йдеться про якісну просторову структуру, безпеку, гуманну висотнсть – 6-8 поверхів, запобігання просторовому переущільненню, покращення соціальної інфраструктури, комфортні входи та безбар’єрність, впровадження мистецьких елементів тощо.

Водночас у міській раді кажуть, що не мають можливості впливати на забудовників щодо дотримання цих рекомендацій, утім сподіваються на їхню соціальну відповідальність.

Читайте також: Як поводитися під час обстрілів. Інструкція СБУ

«Це є стандарт, який ми пропонуємо забудовникам брати до уваги. Чи це є юридичний обов’язок? Це є рішення виконавчого комітету, яке не має бути проігнороване. З іншого боку наше законодавство максимально ліберальне до забудовника. Я оптиміст і вважаю, що більшість забудовників у Львові є соціально відповідальні і доброчесні. Тож, якщо ми говоримо про безпековий компонент, то це моральний обов’язок – використовувати ці приписи, бо ніхто не знає, що буде завтра», – зазначив заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Нагадаємо, у Львові забудовникам рекомендують будувати армовані кімнати у квартирах багатоповерхівок, як це роблять в Ізраїлі

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!