Політична реклама

У Львові завершується фестиваль «JazzBez»

1190 0
У Львові завершується один з найкращих джазових фестивалів країни «JazzBez», який розпочався 7 грудня і закінчиться сьогодні ввечері 17 грудня концертом в клубі «Picasso».

Журналіст "Твого міста" побував на кількох концертах, і хоче зауважити, що одні з найкращих джазових гуртів відіграли  в Львівській філармонії цими вихідними.

В суботу вуха львівських поціновувачів джазу потішило два гурти: швейцарці «Plaistow» та американський квартет «VinitaFormation».

Всі, хто прийшли на «Plaistow», мали б бути готові до дуже незвичайного концерту, адже музика, яку грають ці хлопці ввібрала в себе звучання построку, ембієнту, частково мінімал. Музика «Plaistow» щось на кшталт фрі джазу у поєднанні з електронним звучанням, якого вони досягають завдяки звичайним музичним іструментам.

При звучанні цього гурту в уяві виникають чіткі картини та образи, котрі музиканти вкладають в свою творчість. При такій музиці не хочеться відкривати очей. Джон Буркунез щось неймовірне витворяє з фортепіано, адже з під його рук, без усякої «цифрової» допомоги, виникають геніальні звуки, притаманні світовим  пост-роковим та ембієнт-гуртам. «Plaistow» перш за все експериментують зі струнами людських душ, а потім вже зі стилями.

«VinitaFormation»  - щось кардинально інше від попереднього гурту. Їхня музика –  поєднання  сучасного мейнстрим-джазу зі справжнім нью-йоркським звучанням. На сцені Львівської філармонії «VinitaFormation» задали істинного «чорного» ритму.

Гурт підтримує у своїй музиці давні традиційні темпи та джазові мотиви, проте колектив залишається відкритим до музичних експерементів. Музика «VinitaFormation»  заставляє повірити, що навколо не зима - а задушливий нью-йоркський вечір і пристрасть та безтурботність витає у повітрі.

Гурт, звичайно, експерементує зі звучанням, проте у їхні музицій немає нічого не іманентного загальним джазовим заповідям, так чи інакше «VinitaFormation» приїхали з батьківщини цієї божественної музики, тому гурт  дуже точний у своєму джазовому звучанні.

В неділю на фестивалі «JazzBez»,  хлопці з польського гурту «Artur Dutkiewicz Trio» заражали публіку весняним настроєм, так саме весняним, самі ж вони признались зі сцени, що люблять тепло і будуть закликати далеку весну своєю музикою. Їхня музика була настільки світла, весела та тепла, справді весняна. Гурт здебільшого виконував твори лідера групи Артура Дуткевича, котрого надихали Чеслав Неман і Джиммі Хендрікс. Тому музика «Artur Dutkiewicz Trio» не губилась в "дебрях імпровізацій", а трималась класичних ритмів та прекрасної естетичної мелодики.

Завершував недільний концерт теж польський гурт «Daktari». Дуже свроєрідна музика гурту не всім припала до душі, спочатку було враження, що хлопці просто роблять саунд-чек, лише згодом серед «оркестру» звуків почала проглядатись нитка мелодики. Загалом, музика «Daktari» здалась дуже дикою, аж надто вільною від будь-яких правил мелодичності.

Фестиваль «JazzBez» ще не завершився. Всі охочі можуть завітати сьогодні на завершальний концерт фестивалю в клуб «Picasso» (вул. Зелена,88). Виступатимуть «Benito Gonzalez trio» (USA, SK, UA).

Квитки від 60 до 120 грн., їх можна придбати в касі клубу.

 

Мирослава Ляхович, портал "Твоє місто"

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!