У Львові завершили реставрацію Домініканського собору

1598 0
Цього року реставраційні роботи у Домініканському соборі не продовжуватимуть.
Фото: Марія Стахів

Фото: Марія Стахів

У Львові завершили реставрацію Домініканського собору, яка тривали три роки. У храмі замінили дах, перекриття, відреставрували усі вікна та вітражі, а також відновили 4 скульптури на фасаді. На це з міського бюджету виділили 11 мільйонів гривень. Ще 4,5 мільйони отримали від польського фонду. Про це повідомляє Суспільне з посиланням на керівницю управління охорони історичного середовища ЛМР Лілію Онищенко.

«Більшість робіт були зроблені за кошти міського бюджету, ми тільки запросили до реставрації Фонд Полоніка – вони фінансували і виконували, звичайно, і наші спеціалісти, реставрацію кам’яних скульптур і металу», – розповідає Лілія Онищенко.

Цього року реставраційні роботи у Домініканському соборі не продовжуватимуть.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Кам’яниця Шульців

«Цей храм уже забезпечений добре. У нього немає проблем з дахом, ніде не протікає, вікна також ущільненні, немає проблем вже з холодом у храмі. Ці роботи по скульптурах, ми ініціювали тому що, коли робили дах, побачили, що скульптури не дуже добре тримаються», – каже вона.

За її словами, відреставрували елементи, які мали металеву позолоту. Проте на фасаді та в інтер’єрі є ще скульптури, які хочуть відреставрувати. Для цього будуть шукати спонсорів.

«Там треба зробити сам фасад, там треба поновити напис «Єдиному Богу честь і слава» через те що там навіть одній букві бракує кавалок буквочки самої і можливо там також була позолота, то треба дослідити – це хотілося би зробити навіть цього року, але ми для цього будемо шукати спонсорів, бо це точно буде не з міського бюджету», – додає чиновниця.

Читайте також: Як у Домініканському соборі реставрують вітражі. Фото

Нагадаємо, що реставрацію Домініканського собору розпочали у 2018 році. У лютому 2020 року в Соборі завершили реставрацію даху. А вліту розпочали реставрацію скульптур. У квітні 2020 року фасад Домініканського собору підсвітили.

Для довідки

Домінікаський собор збудував у ХVIII столітті Ян Де Вітте – відомий голланський архітектор. Збудував він його в стилі бароко, подібним зробив на ансамбль Собору святого Юра, зведений в той самий час в середині XVIII століття.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!